Het Belang van Limburg

Daniël Schmidt staat op scherp: “Als ik een fout maak, ben ik mijn plaats kwijt”

-

Op 25 oktober nam Daniel Schmidt (28) de plek van de geblesseer­de Kenny Steppe in onder de lat bij STVV. Die gaf de boomlange Japanner vervolgens niet meer uit handen. “Ik weet dat ik mijn plaats kwijtspeel aan Kenny als ik een fout maak. De concurrent­iestrijd houdt me scherp.”

Nog niet zo heel lang geleden hield de STVV-fan zijn adem in bij elke bal die richting Daniel Schmidt ging. Denk maar aan de wedstrijd in Moeskroen, waar hij met een blunder er mee voor zorgde dat Le Canonnier het Waterloo van Kevin Muscat werd. Maar sinds de trainerswi­ssel lijkt het alsof de in Amerika geboren Japanner een transforma­tie onderging. Met rust, présence en vertrouwen verdedigt hij tegenwoord­ig het doel van de Kanaries. “De match in Standard was voor mij de ommekeer. Daar hielp ik het team met een belangrijk­e redding vlak voor affluiten. Dat gaf mijn zelfvertro­uwen een flinke boost.”

Vier overwinnin­gen in de laatste vijf wedstrijde­n: niet alleen jij, maar de hele ploeg heeft een

transforma­tie ondergaan.

Daniel Schmidt: “(knikt) Er is vooral meer discipline in het elftal gekropen. Daarmee pakken we punten en dat geeft vertrouwen. Het is allemaal aan elkaar verbonden.”

De verdienste van Peter Maes?

“Zeker weten. Op training legt hij de lat hoog en vraagt hij ons om het simpel te houden. En in wedstrijde­n zet hij een goed defensief blok neer. Dat maakt het voor mij als doelman een stuk gemakkelij­ker.”

Wat is nu het grootste verschil tussen Maes’ aanpak en die van Kevin Muscat?

“Onder Muscat kregen we meer vrijheid. Een beetje te veel misschien. Het gevolg was dat we niet als één hecht team op het veld stonden. Maes hamert op discipline. Tactisch is hij ook een kraan. Hij houdt vast aan een heel duidelijke structuur, iedereen weet perfect wat van hem verwacht wordt.”

Maes liet verstaan dat hij van jou meer présence verwacht. Zo te zien heb jij die opdracht goed opgepikt.

“Ik probeer mijn ploegmaats inderdaad meer te motiveren en mij te laten horen tijdens de wedstrijd. Dat gaat al wat makkelijke­r als je als ploeg in de goede flow zit.”

Heb je al eerder tegen de degradatie gespeeld?

“(Lacht) In Japan deed ik niets anders. Maar nu is de situatie anders. Als team hebben we vertrouwen getankt. We weten dat het goedkomt als iedereen zijn taak uitvoert.”

Intussen is Kenny Steppe al een tijdje weer fit, maar jij houdt hem nog steeds op de bank.

“Ik probeer te tonen wat ik kan. Ik weet maar al te goed dat ik mijn plaats aan Kenny kwijtspeel als ik een fout maak. Die concurrent­iestrijd houdt me scherp.”

In Kortrijk moeten jullie aan de bak op een veld dat wellicht doet denken aan dat van Zulte Waregem. Daar hou jij geen goede herinnerin­gen aan over?

“(lacht) Man, die wedstrijd was a disaster. Ik schoot er eerst een bal tegen Jelle Vossen, die zo kon scoren. Gelukkig werd zijn doelpunt afgekeurd voor handspel. Daarna gleed ik nog een keer of vijf uit. Onder de rust draaide ik langere noppen onder mijn schoenen. Ik had geluk dat onze materiaalm­eester die bij had. Na de match stak ik de studs wijselijk in mijn tas. In Kortrijk zal me dit niet opnieuw overkomen.”

Tijdens de laatste interland met Japan stond je onder de lat tegen Mexico (0-2). Hoe kijk je terug op dat duel?

“Met gemengde gevoelens. Ik was blij dat ik mijn kans kreeg, maar na afloop overheerst­e de ontgoochel­ing. Guillermo Ochoa, die jullie kennen van bij Standard, deed de ene na de andere redding voor Mexico, terwijl ik mijn land niet kon helpen. Dat frustreerd­e me.”

Je hebt de hoop om eerste doelman te worden van de Samurai Blue nog niet opgegeven?

“Zeker niet. Eind maart spelen we twee kwalificat­iewedstrij­den voor het WK, tegen Myanmar en Mongolië. Ik hoop er dan opnieuw bij te zijn. Al weten we nog niet of we dan al naar Japan mogen reizen.”

Binnen twee weken mag je 29 kaarsjes uitblazen. Droom je op jouw leeftijd nog van een grote transfer?

“Ja. Ik voel dat ik nog steeds beter kan worden. Ik heb mijn plafond nog niet bereikt. Wat niet wegneemt dat ik het naar mijn zin heb bij STVV en in België. Met mijn vrouw en twee kindjes wonen we in Hasselt, een mooie stad waar we alles vinden wat we nodig hebben. Alleen hebben we wat moeite om onze kinderen in te schrijven op school. De oudste is vier, de jongste twee. Misschien komt het tegen volgende maand in orde.”

Je verzamelde tot nu toe drie clean sheets. Ben je bezig met statistiek­en?

“Totaal niet Het belangrijk­ste voor mij is dat we als team wedstrijde­n winnen. Kan dat met een clean sheet, des te beter. Maar ik lig er niet wakker van als dat niet gebeurt.”

De match in Kortrijk is belangrijk, maar zaterdag op Stayen tegen Moeskroen is nog belangrijk­er. Akkoord?

“Neen, in onze situatie is elke wedstrijd cruciaal. We moeten ook in Kortrijk winnen, ook al spelen we op verplaatsi­ng. Het is duidelijk dat ook de teams onderaan punten blijven pakken dus we kunnen ons geen misstap permittere­n.”

“De match in Standard was de ommekeer. Daar hielp ik het team vlak voor affluiten met een belangrijk­e redding. Dat gaf een

flinke boost”

Daniel Schmidt

Doelman STVV

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO ISOSPORT ?? Schmidt stort zich op zijn prooi. Hij straalt tegenwoord­ig rust, présence en vertrouwen uit.
FOTO ISOSPORT Schmidt stort zich op zijn prooi. Hij straalt tegenwoord­ig rust, présence en vertrouwen uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium