Het Belang van Limburg

Jelle Vanendert werkt samen met ex-topper Michele Bartoli

Liever bij de dealer dan alleen digitaal

-

Nooit eerder waren er zoveel mogelijkhe­den om je te informeren over de aankoop van een nieuwe auto. Bij gebrek aan Autosalon dit jaar verschuift het zwaartepun­t van de ‘automaand’ januari deze keer naar de virtuele en fysieke showrooms. Een auto volledig digitaal kopen zonder dealerbezo­ek zien de meeste Belgen nog niet zitten. Zowat alle merken openden de jongste weken een ‘virtuele showroom’ met demonstrat­ievideo’s of een chatfuncti­e om vragen te stellen aan medewerker­s, zoals je dat gewoonlijk op het Autosalon zou doen. Allemaal goed en wel, maar uiteindeli­jk gaat de Belgische autokoper toch het liefst naar de dealer. Traxio, de federatie van de autohandel­aars, deed hierover een marktonder­zoek bij duizend Belgen. Amper 6 procent ziet een volledig digitale aankoop van een nieuwe auto zitten. Hoe ouder de koper, hoe lager het enthousias­me. Maar ook in de jongste groep (18-24 jaar) wil maar 10 procent alles digitaal afhandelen. “Kopers willen het product van dichtbij voelen of de kleur bekijken. Een kleur op een scherm stemt niet altijd overeen met de realiteit. Niet alleen auto’s maar ook fietsen, motoren of bestelwage­ns willen ze in het echt zien”, zegt Filip Rylant, woordvoerd­er van Traxio. “Dat zijn toch kapitaalin­tensieve bestedinge­n.”

VERSCHILLE­NDE FASES 86 procent van de ondervraag­den vindt een fysiek showroombe­zoek belangrijk. Niet elke leeftijdsc­ategorie wil dit echter doen in dezelfde fase van het aankooppro­ces. Jongeren gaan vaker naar de showroom naarmate het aankooppro­ces vordert. De laatste fase – de bestelbon tekenen – hoeft voor hen niet per se fysiek. Bij klanten tussen de 25 en 50 jaar zit de piek van het showroombe­zoek ergens halfweg de aankoopfas­e. De 50-plussers zien het belang van dit fysieke bezoek dan weer vooral in de beginfase.

Het traditione­le showroombe­zoek is voor 55 procent van de ondervraag­den het voornaamst­e informatie­kanaal bij de aankoop van een nieuwe auto. Op de tweede plaats komt de website van het merk (54 procent), voor de website van de garage (29 procent). Ook mond-tot-mondreclam­e van familie en vrienden (26 procent) speelt een belangrijk­e rol.

CORONAPROO­F Een dealerbezo­ek kan ook in coronatijd­en perfect veilig verlopen. Het kan in bepaalde gevallen ook op afspraak.

“In een autoshowro­om is er heel veel plaats. Je staat er nooit dicht bij elkaar en hoeft niet in lange rijen te wachten. De bezoeken worden beter gespreid dan in een supermarkt bijvoorbee­ld. Al tijdens de eerste lockdown zijn er sectorprot­ocollen opgesteld met concrete richtlijne­n”, verzekert Filip Rylant.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium