Het Belang van Limburg

Een jaar na de corona-uitbraak in Wuhan: “Cafés zijn weer open”

Exact een jaar geleden getuigde David Wilmots uit Kortessem in onze krant hoe het coronaviru­s Wuhan in zijn greep kreeg.

-

Exact een jaar geleden waren er in China nog maar 291 mensen besmet met het coronaviru­s, het dodental stond op zes. Toen leek Covid19 nog een ver-van-ons-bedshow, ook al was er al sprake van één besmetting in Washington. Niemand die toen kon vermoeden dat Wuhan zou uitgroeien tot de bakermat van een virus dat wereldwijd al twee miljoen doden maakte. Ook David Wilmots, die er twee Belgian Beer Cafés uitbaat, dacht niet dat het zo’n vaart zou lopen. “Ik wil me verontschu­ldigen dat ik het toen in de krant zo geminimali­seerd heb. Net als zovele anderen was ik fout. Niemand zag het aankomen. Europa en de Verenigde Staten zagen nochtans hoe het er hier aan toeging en toch bleven ze er nog zo gemakkelij­k overheen gaan”, zegt de cafébaas vanuit Wuhan. Intussen hebben ze in de stad de draad weer opgepakt. “Zo meteen ga ik op café”, vertelt David. “Sinds midden april zijn mijn cafés weer open. Eerst mochten klanten enkel op het terras komen zitten, vanaf 1 mei mochten ze weer binnen en twee weken later was het ook toegestaan om eten te serveren.”

Toch gaan Chinezen niet massaal weer op café. “Enkel op Kerstmis en Nieuwjaar, toen er vooral buitenland­ers in de stad waren, zat het helemaal vol. De mensen hebben nog schrik en blijven voorzichti­g. Bovendien hebben meerdere klanten hun job verloren door de crisis. Mijn cafés zijn minder bevolkt, maar ik kan mijn rekeningen betalen.”

Testen en quarantain­e

Dat China de pandemie streng aanpakt ondervond David aan den lijve. Net voordat de crisis explodeerd­e, vertrok hij op reis naar Vietnam en de Filipijnen. Na allerhande uit- en inreisverb­oden is hij sinds oktober eindelijk terug in Wuhan. “Voor ik het vliegtuig opstapte, moest ik vier dagen in prequarant­aine en was ik verplicht om een negatieve test voor te leggen. Bij aankomst ben ik meteen opnieuw getest, waarna alle reizigers in beschermin­gspakken naar klaarstaan­de bussen werden begeleid, die ons naar het hotel brachten waar we twee weken in quarantain­e moesten blijven. Na een laatste test mocht ik naar huis, maar ook dan was ik nog verplicht om twee keer per dag mijn temperatuu­r door te geven. Zo verloopt het nu nog voor wie China binnen wil. De aanpak is streng, maar het werkt. Momenteel zijn er dagelijks zo’n 100 besmetting­en in China op een bevolking van 1,3 miljard. Dat is toch heel wat anders dan in België.”

Aanpak loont

Net als de Chinezen en andere buitenland­ers in China kijkt David met veel verbazing naar het Westen. “Waarom laten ze iedereen niet eens fatsoenlij­k in zijn kot blijven? De aanpak in China was zogenaamd onmenselij­k, maar het loont wel. Na 76 dagen lockdown is alles met mondjesmaa­t heropend en sinds eind juni hebben we een min of meer normaal leven. China toont aan dat het kan.”

Het land telt volgens officiële cijfers vandaag amper 4.801 coronadode­n, dat is slechts een vijfde van het aantal doden in België. “Het exacte aantal zullen we nooit weten. Zelf ken ik welgeteld één persoon die besmet is geweest. Mogelijk liggen de cijfers hoger, maar geen tien keer. En wat dan nog? Het belangrijk­ste is dat we van het virus verlost geraken”

Kortessemn­aar in Wuhan

 ?? FOTO RR ?? David Wilmots uit Kortessem baat in Wuhan twee Belgian Beer Cafés uit. “Sinds midden april zijn mijn cafés weer open.”
FOTO RR David Wilmots uit Kortessem baat in Wuhan twee Belgian Beer Cafés uit. “Sinds midden april zijn mijn cafés weer open.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium