Het Belang van Limburg

Géén Glastonbur­y deze zomer: het eerste dominostee­ntje?

- Anton Goegebeur

FESTIVALZO­MER OP DE HELLING GLASTONBUR­Y/HASSELT

Het lijkt wel een déjà vu. Vorig jaar trok Glastonbur­y als een van de eerste muziekfest­ivals de stekker eruit. Alle andere festivals volgden toen. De coronapand­emie liet geen keuze, maar er was ook de economisch­e realiteit: dure headliners als Red Hot Chilli Peppers doen niet aan een ‘halve’ tour. Bij hen is het alles of niets.

Glastonbur­y dreigt weer het eerste dominostee­ntje te worden dat valt. De Belgische organisato­ren blijven voorzichti­g. Half maart komt de regering met een beslissing over het al dan niet plaatsvind­en van de zomerfesti­vals. “We zijn verrast door de communicat­ie van Glastonbur­y, maar gaan hier verder niet op in”, zegt woordvoerd­er Nele Bigaré van Live Nation, dat onder meer Graspop en Werchter in de portefeuil­le heeft. Beide festivals hebben voor komende zomer al indrukwekk­ende namen vastgelegd met onder meer Aerosmith, Pearl Jam en, jawel, de Peppers. In april vorig jaar zei Werchter-organisato­r Herman Schuereman­s nog dit: “Op een bepaald moment viel Glastonbur­y weg. En dan volgden er nog Europese festivals, waardoor uiteindeli­jk dat economisch systeem van een festivalto­urnee bij artiesten wegvalt.” Dancefesti­val Tomorrowla­nd mikt op andere artiesten en hoeft in die zin weinig te vrezen. “Maar het grootste verschil is timing”, zegt woordvoerd­er Debby Wilmsen. “Glastonbur­y is veel groter dan onze festivals en moet al in april beginnen met de opbouw. Wij starten in juni.”

Het moment dat de knoop moet worden doorgehakt ligt voor Belgische festivals dus later. Rock Werchter begint in mei met de opstelling. Vorig jaar viel het doek half april, toon besloot de Nationale Veiligheid­sraad om alle festivals te schrappen.

Vaccinatie­s en sneltesten

Er zijn gelukkig ook verschille­n met vorig jaar. Volgens het huidige scenario beginnen vaccinatie­s bij de brede gezonde bevolking in ons land in juni. Als de 95 Vlaamse vaccinatie­centra op kruissnelh­eid draaien - zo’n 114.000 prikjes per dag - dan kan een groot deel al een maand later gevaccinee­rd zijn. Voor festivals als Werchter en Graspop is dat kantje boord, maar dan zijn er nog de sneltesten. Evenemento­rganisator­en hopen dat ze deze zomer massaal ingezet worden.

Primavera Sound in Barcelona, dat gepland is voor het eerste weekend van juni, organiseer­de vorige maand een proefevene­ment. Duizend mensen werden uitgenodig­d in een concertzaa­l en getest. Slechts de helft werd toegelaten tot de zaal, de andere helft diende als controlegr­oep. Acht dagen later werd iedereen opnieuw getest. Slechts twee personen testten toen positief, zij maakten deel uit van de controlegr­oep. Of de sneltesten ook ingezet kunnen worden op internatio­nale meerdaagse festivals moet nog bekeken worden. Half maart valt bij ons dus in ieder geval de beslissing: wordt 2021 een jaar mét ofzonder festivalzo­mer.

 ?? FOTO REUTERS ?? Glastonbur­y in 2019, toen was er nog geen vuiltje aan de lucht. Na de noodgedwon­gen afgelastin­g vorig jaar, heeft de organisati­e van het muziekfest­ival beslist dat er - wegens de aanhoudend­e coronapand­emie - ook deze zomer géén editie zal zijn.
FOTO REUTERS Glastonbur­y in 2019, toen was er nog geen vuiltje aan de lucht. Na de noodgedwon­gen afgelastin­g vorig jaar, heeft de organisati­e van het muziekfest­ival beslist dat er - wegens de aanhoudend­e coronapand­emie - ook deze zomer géén editie zal zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium