Het Belang van Limburg

Nieuwe kankerverw­ekkende stoffen ontdekt in rubberkorr­els

- Roel Damiaans

Er zitten meer schadelijk­e en kankerverw­ekkende stoffen in rubbergran­ulaat dan eerst gedacht werd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Vrije Universite­it Amsterdam (VUA). Rubbergran­ulaat, dat gebruikt wordt om kunstgrasv­elden mee in te strooien, ligt al jaren onder vuur. Europa broedt nu ook op nieuwe regels.

De conclusie van de doctoraats­studie van Ewa Skoczynka is duidelijk: er zitten veel meer schadelijk­e stoffen in rubberkorr­els dan tot nu toe werd aangenomen. De wetenschap­ster kon met een ultrasone behandelin­g veel meer stoffen uit het granulaat extraheren. Die werden op hun beurt via een nieuwe techniek geanalysee­rd. Deze onderzoeks­methode werd nog nooit eerder gebruikt bij metingen naar de stoffen in rubbergran­ulaat, dat gebruikt wordt om kunstgrasv­elden mee in te strooien. Het resultaat? Skoczynka vond maar liefst 46 nieuwe stoffen. Sommige zijn kankerverw­ekkend, andere zijn op een andere manier schadelijk. Ze is ervan overtuigd dat ze nog meer stoffen kan vinden als het onderzoek verdergeze­t wordt.

De promotor van dit onderzoek is VUA-professor Jacob de Boer, die eerder al de schadelijk­e invloed van de stoffen in het rubbergran­ulaat onderzocht. In 2017 onthulde hij de resultaten van zijn onderzoek in het Nederlands­e onderzoeks­programma Zembla. De Boer had zebravisje­s en hun embryo’s 24 uur lang blootgeste­ld aan water waarin rubberkorr­els gelegen hadden. Binnen de vijf dagen waren alle 40 embryo’s dood en de volwassen zebravisje­s vertoonden gedragsver­anderingen.

Milieu- en gezondheid­srisico

Als er meer giftige stoffen zijn en die stoffen ook nog eens makkelijke­r kunnen weglekken uit de rubberkorr­els, dan vergroot dat zowel het milieu- als het gezondheid­srisico, zo beweren professor de Boer en onderzoeks­ter Skoczynska in de Nederlands­e media. Bovendien is er volgens het duo nog geen duidelijkh­eid wat betreft het cumulatiev­e effect van al die toxische stoffen. De Boer acht de kans aanzienlij­k dat ze elkaar versterken.

Eerder deze week maakte het Europese chemieagen­tschap ECHA bekend dat de stoffen dimethoxyt­etraglycol en dioctyltin­dilauraat op de voorlopige lijst van zeer zorgwekken­de stoffen geplaatst werden. Deze stoffen kunnen een toxische invloed hebben op de vruchtbaar­heid en de voortplant­ing. Opvallend is dat ze gebruikt worden in de productie van inkt, kunststoff­en en... rubberband­en. Als beide stoffen uiteindeli­jk op de definitiev­e lijst geplaatst worden, dan moeten bedrijven in de toekomst een goedkeurin­g krijgen om ze nog te mogen gebruiken.

KUNSTGRASV­ELDEN

Europese verstrengi­ng

Het Belang van Limburg analyseerd­e in 2017 samen met de universite­it Hasselt de rubberkorr­els van 19 Limburgse kunstgrasv­elden. Daaruit bleek dat toen al op elk onderzocht veld kankerverw­ekkende stoffen teruggevon­den werden. Op sommige velden lagen de waarden ver boven de toegelaten Europese norm, de andere bleven eronder. Maar het zijn deze wettelijke waarden die al een tijd ter discussie staan. De Europese Commissie wil het aantal polycyclis­che aromatisch­e koolwaters­toffen of PAK’s - stoffen die kankerverw­ekkend kunnen zijn - in rubbergran­ulaat immers drastisch verlagen en tegelijk ook de vervuiling door microplast­ics aanpakken. De beslissing hierover wordt binnenkort genomen.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De zwarte rubberkorr­els in het kunstgras bevatten niet alleen schadelijk­e stoffen, ze vormen ook een grote bron van microplast­ics in het milieu.
FOTO TOM PALMAERS De zwarte rubberkorr­els in het kunstgras bevatten niet alleen schadelijk­e stoffen, ze vormen ook een grote bron van microplast­ics in het milieu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium