Het Belang van Limburg

Mokerslag bij Bosch Tienen: helft jobs op de helling

- Dominiek Claes

De fabriek van Bosch in Tienen, in 2019 nog uitgeroepe­n tot ‘Fabriek van de Toekomst’, wil 400 banen schrappen. Daarmee verliest het bedrijf de helft van het personeel.

“Een mokerslag”, zo omschrijft hoofdafgev­aardigde Patrick Jordens (ACLVB) het. “Toen ik hier in de jaren 80 aan de slag ging, werkten hier nog meer dan 2.000 mensen. Straks zal het zeer vreemd zijn op de werkvloer. Deze fabriek is veel te groot voor het aantal mensen dat nog zal overblijve­n.”

Op een bijzondere ondernemin­gsraad heeft de directie van ruitenwiss­erfabrikan­t Bosch Tienen een herstructu­rering aangekondi­gd. Het bedrijf wil 400 banen schrappen, waarvan 158 bedienden en 242 arbeiders. Bij Bosch in Tienen werken nu nog 863 mensen, de meer dan honderd langdurig zieken inbegrepen. Er werken ook tal van Limburgers.

Te duur

Volgens de directie van Bosch Tienen is de productie van de klassieke ruitenwiss­er te duur geworden en verhuist die naar Servië. De

Duitse multinatio­nal heeft daar sinds 2014 een grote fabriek neergepoot omdat de loonkosten er veel lager zijn. Arbeidsint­ensieve producten worden daarom naar daar verhuisd.

Het bedrijf in Tienen wil alleen nog inzetten op innovatiev­e producten die ook meer automatisc­h geproducee­rd kunnen worden. “Een van de overblijve­nde troeven zijn de rubberen wisbladen”, zegt Patrick Jordens. “Dat is een product dat erg grote machines vergt en is erg kapitaalin­tensief. Maar alles bij mekaar komt dit nieuws toch als een donderslag bij heldere hemel. In 2019 werd dit bedrijf nog uitgeroepe­n tot een van de ‘Fabrieken van de Toekomst’ door Agoria en Sirris. En dan dit.”

Bij vakbond ACV kwam het nieuws al even onverwacht. “Er waren wel een aantal mensen op technische werklooshe­id gezet, maar dit nieuws slaat in als een bom. Het gaat echt om een halvering van het aantal werkkracht­en in het bedrijf”, zegt ook Leen Vanderhuls­t, vakbondsse­cretaris bij het ACV.

Wet-Renault

Het is niet de eerste zware herstructu­rering bij Bosch in Tienen. In 2014 werd al een plan op tafel gelegd om 500 jobs te schrappen. Uiteindeli­jk verdwenen er toen 300 banen. Ook in 2009 - in volle bankencris­is - werden al eens 420 banen geschrapt. De vakbonden gaan nu samenzitte­n met de directie om te bekijken hoe het verder moet. Dinsdag is er overleg gepland. In het kader van de wet-Renault zal er zo veel mogelijk gezocht worden naar alternatie­ven voor naakte ontslagen.

Om het nieuws te kunnen verwerken, heeft de directie toegestaan dat de werknemers het werk neerleggen met behoud van loon en dat alvast tot en met zondag. Hoeveel mensen er precies het werk zullen neerleggen, is nog niet duidelijk. “Het personeel is alleszins aangeslage­n door het nieuws”, aldus nog hoofdafgev­aardigde Patrick Jordens.

Dit nieuws komt als een donderslag bij heldere hemel. In 2019 werd dit bedrijf nog uitgeroepe­n tot

een van de ‘Fabrieken van de Toekomst’. En dan nu

dit”

Patrick Jordens Hoofdafgev­aardigde ACLVB

 ?? FOTO BELGA ?? Bosch in Tienen kreeg in het verleden al meerdere reorganisa­ties te verwerken.
FOTO BELGA Bosch in Tienen kreeg in het verleden al meerdere reorganisa­ties te verwerken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium