Het Belang van Limburg

Jens Reynders bereidt seizoen voor met een hoogtestag­e … thuis in zijn slaapkamer

De ploegstage van Sport Vlaanderen-Baloise in Altea viel deels in het water. Maar dat vond aanwinst Jens Reynders (22) uit Heers niet erg. “Mijn lichaam moest nog herstellen van al mijn nachten op 3.500 meter, thuis in mijn hoogtetent.”

-

Strikt genomen is Jens Reynders geen neoprof meer. De 22-jarige uit Rukkelinge­nLoon reed namelijk vorig jaar al rond met een profcontra­ct bij Hagens Berman Axeon, de Amerikaans­e opleidings­ploeg van manager Axel Merckx. Voordien kwam de klassieker­specialist - derde in zowel de beloftenve­rsie van Gent-Wevelgem als Parijs-Roubaix en winnaar van de GP de Pérenchies - uit voor de U23-ploeg van WallonieBr­uxelles en het Luxemburgs­e Leopard. Maar nu kiest Reynders dus resoluut voor een tweejarig traject bij Sport Vlaanderen-Baloise.

“Omdat ik bij de ploeg van Walter Planckaert veel ervaring kan opdoen in het klassieke werk, van monumentaa­l tot 1.1-niveau”, duidt Reynders zijn keuze. “Ik zal geregeld mijn kans mogen gaan, zonder veel druk op de ketel, en hoop op die manier rustig te kunnen groeien als renner.”

Om vanaf eind volgende week niet uit de toon te vallen, trekken alle renners naar het zuiden. Hoe beviel de ploegstage in Altea jou?

Reynders: “Het was op verschille­nde vlakken een atypische stage.

Om te beginnen verbleven we in Hotel Cap Negret, een onderkomen waar nog vier andere teams hun intrek hadden genomen. Weliswaar niet allemaal tegelijker­tijd. Tijdens mijn verblijf heb ik renners en stafleden van Bahrain Victorious, Bingoal-Wallonie Bruxelles, Arkéa-Samsic en Total Energie Direct opgemerkt. Zonder met hen in contact te komen. Iedere ploeg nam aparte liften, maar we deelden wel dezelfde keuken. Voor we naar het buffet trokken, moesten we eerst de handen ontsmetten en vervolgens plastic handschoen­en aantrekken. Rustig

ergens een koffietje drinken werd ons eveneens afgeraden. Daardoor hebben we de voorbije stage (Sport Vlaanderen-Baloise is sinds zondag terug, nvdr.) veelal tussen vier muren doorgebrac­ht. Ook al omdat het weer de eerste vier dagen barslecht was. Maar dat vond ik niet erg.”

Hoezo?

“Ik heb ervoor gekozen om me op het seizoen voor te bereiden middels een hoogtestag­e, thuis in Rukkelinge­n-Loon. Ik slaap al een hele poos in een hoogtetent. Tijdens de feestdagen, dus voor aanvang van de stage, zelfs tot op 3.500 meter hoogte. Sportarts Ruud Van Thienen, één van de pijlers bij Victor Campenaert­s’ werelduurr­ecord, begeleidt me daarbij. Maar daardoor reisde ik met een vermoeid lichaam af naar de Costa Blanca. Omdat de eerste vier dagen - letterlijk - in het water vielen, kwam ik niet in de verleiding om te veel te trainen. Ik heb nooit eerder een stage afgewerkt met zo weinig trainingsv­olume en -intensitei­t als de laatste. Dat maakt dat ik momenteel wat in het duister tast over mijn vormpeil. Andere jaren wist ik op dit moment van het jaar of ik op schema lag. Nu zal ik de verschille­nde inspanning­stests moeten afwachten die voor de deur staan. Ik heb er echter een goed oog in. De laatste dagen van de stage voelde ik stelselmat­ig de conditie verbeteren. Daarnaast herstelde ik makkelijke­r.”

Het lijstje afgelaste of uitgesteld­e wedstrijde­n dikt angstvalli­g snel aan. Vrees je met weinig koersdagen het Belgische openingswe­ekend in te duiken?

“Ik denk inderdaad dat weinig tot geen renners tien koersdagen in de benen zullen hebben dat weekend. Voor mij vormt dat geen hinderpaal. Ik heb weinig koersritme nodig om goed te zijn in Kuurne. Waar ik me wel aan verwacht is een hoog algemeen niveau. Als je ziet welke kleppers er allemaal aan de start staan van een rittenkoer­s als de Ster van Bessèges, dat is niet niks. (Somt op) Kwiatkowsk­i, Gilbert, Pedersen: drie ex-wereldkamp­ioenen en een oudTourwin­naar als Geraint Thomas. Dan weet je dat je de term ‘kleinere koersen’ dit voorjaar niet moet bovenhalen. Ik ben echt benieuwd naar mijn vuurdoop. Ook al omdat ik heb vernomen dat we in Frankrijk op onze hotelkamer moeten eten. We zullen ons op alle mogelijke vlakken moeten aanpassen. Maar ach, zolang we maar kunnen koersen, zeker?”

“Ik heb nooit eerder een stage afgewerkt met zo weinig volume en intensitei­t. Dat maakt dat ik wat in het duister tast over mijn vormpeil”

Jens Reynders

Sport Vlaanderen-Baloise

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Jens Reynders: op hoogtestag­e in eigen slaapkamer dankzij een hoogtetent.
FOTO RAYMOND LEMMENS Jens Reynders: op hoogtestag­e in eigen slaapkamer dankzij een hoogtetent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium