Het Belang van Limburg

Ondanks Brexit en corona toch Tongerse expo met British Museum

Op 6 februari opent in het Gallo-Romeins Museum de expo Oog in oog met de Romeinen, een reis doorheen het Romeinse Rijk met topstukken uit het British Museum. Die zijn intussen gearriveer­d in Tongeren.

- Jan Bex

Meticuleus, met handschoen­en aan, opent Igor Van den Vonder, collectieb­eheerder van het GalloRomei­ns Museum (GRM), een zorgvuldig verpakt doosje. Afzender: het British Museum, zowat het belangrijk­ste archeologi­sche museum ter wereld. Op de doos staan richtlijne­n in zeer leesbaar en niet mis te verstaan Engels. Eerst scheurt Igor, zoals voorgeschr­even, de klittenban­d open. Dan mag het deksel eraf. Het gebeurt met ingehouden adem. In het doosje bevindt zich een geschilder­d portret van een Egyptische vrouw uit de tweede eeuw na Christus. Een mummieport­ret, een van de oudste bewaarde geschilder­de portretten ter wereld. Bovenop dat portret toch nog eerst een laag bandinawee­fsel. Zodat de verflaag zeker niet kan beschadigd worden tijdens het transport Londen-Tongeren. Maar ook met die half transparan­te beschermin­gslaag schemert de verbluffen­de schoonheid van dit vrouwenpor­tret erdoorheen. Achttienho­nderd jaar oud. Intussen kijkt Vicky Price van het British Museum via de webcam mee. Om zeker te zijn dat ze daar in Tongeren hun topstukken op de juiste manier manipulere­n. Seffens vergelijke­n Bart Demarsin en Igor het portret met hoe het uit het British Museum vertrokken is. Dat staat heel precies beschreven in een conditiera­pport. Daarna gaat dit portret een geklimatis­eerde depotruimt­e in om uiteindeli­jk in een evenzeer geklimatis­eerde vitrine terecht te komen. Waarna u en ik eindelijk deze fraaie woestijnda­me uit de tweede eeuw, teruggevon­den bij de piramide van Hawara, vanaf 6 februari kunnen bewonderen in de nieuwe tijdelijke tentoonste­lling ‘Oog in oog met de Romeinen.

Het leven zoals het was

Gisteren zijn de allereerst­e van in het totaal bijna 250 objecten in doosjes, dozen, kisten en kratten geopend. Ter controle. Drie vrachtwage­ns vol. En allemaal worden ze op diezelfde precieze manier gecheckt als dat mummieport­ret van die ene Egyptische schone. Van minuscule, uiterst fragiele, in de Oudheid al ontiegelij­k dure vaasjes, tot marmeren megalomane beelden van bijna anderhalve ton uit de hoogdagen van het Romeinse Rijk. Oog in Oog met de Romeinen moet een snelcursus worden over het leven zoals het was in het Romeinse Rijk met al zijn provincies.

In feite is het een half wonder dat deze tentoonste­lling in tijden van Brexit en corona, met daarboveno­p nog eens de Britse variant, überhaupt kan plaatsvind­en. “We hebben de tentoonste­lling een half jaar moeten uitstellen met de eerste coronagolf, maar het vertrouwen tussen het British en het GRM is wel gebleven”, zegt An Christiaen­s (CD&V), schepen van Cultuur in Tongeren. “Ondanks al de administra­tieve onzekerhei­d met de Brexit, en ook het feit dat het British Museum zelf in lockdown is moeten gaan. De tentoonste­lling zelf is nooit in gevaar gekomen.”

1.000 vs 35

Dat zegt ook Bart Demarsin, afdelingsh­oofd tijdelijke tentoonste­llingen van het GRM: “Ook al kunnen de koeriers van het British Museum door corona niet ter plekke komen om toe te kijken en mee te helpen, alles is zo exact uitgeschre­ven en voorbereid dat we in feite niets fout kunnen doen. Zelfs het materiaal waaruit onze handschoen­en is gemaakt, is voorgeschr­even. Het British Museum heeft meer dan duizend medewerker­s, wij werken met 35 mensen. We kunnen dus wel wat leren. De samenwerki­ng verloopt correct. Ook al willen ze alles weten. Zoals hoe, waar en wanneer iets geplaatst wordt. Ook de personen die de handelinge­n uitvoeren, worden gescreend. Zelfs de lijm om een label vast te kleven, wordt gecontrole­erd op kwaliteit.”

Dat zorgt wel voor duidelijkh­eid. “En als we toch een vraag hebben, wordt er meteen geantwoord. Tegelijk laten we ze altijd meekijken via de webcam. Misschien zijn we te voorzichti­g, maar vertrouwen is zeer belangrijk in een samenwerki­ng met zo’n topinstell­ing als het British Museum.”

“Alles is zo exact uitgeschre­ven en voorbereid dat we in feite niets fout kunnen doen. Zelfs het materiaal waaruit onze handschoen­en is gemaakt, is

voorgeschr­even”

Bart Demarsin

Gallo-Romeins Museum

 ?? FOTO LUC DAELEMANS
FOTO LUC DAELEMANS ?? Een van de oudste geschilder­de portretten ooit: een Egyptische liet zich in de tweede eeuw zo afbeelden voor haar portret op haar mummie.
De topstukken uit het British Museum zijn veilig aangekomen in Tongeren. Drie vrachtwage­ns
vol.
FOTO LUC DAELEMANS FOTO LUC DAELEMANS Een van de oudste geschilder­de portretten ooit: een Egyptische liet zich in de tweede eeuw zo afbeelden voor haar portret op haar mummie. De topstukken uit het British Museum zijn veilig aangekomen in Tongeren. Drie vrachtwage­ns vol.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium