Het Belang van Limburg

Archeologe­n vinden restanten van Kruisheren­klooster uit zestiende eeuw

Op de bouwwerf van de nieuwe vertrekken van de Kruisheren in Maaseik zijn archeologe­n op de restanten van een oud klooster gestoten. De muren, opgebouwd uit mergelblok­ken, dateren uit de zestiende eeuw.

- Beau Melders en Mark Dreesen

Archeologe­n van BAAC Vlaanderen kregen de opdracht om het perceel tussen de Bosstraat en de Pelserstra­at in Maaseik te onderzoeke­n. “Daar komen de nieuwe vertrekken van de Orde van het Heilig Kruis of de Kruisheren”, vertelt Sarah Linten, regioveran­twoordelij­ke voor BAAC. “Uit vooronderz­oek bleek dat delen van het Kruisheren­klooster ondergrond­s bewaard waren gebleven. Ons team kreeg daarom de opdracht om de bouwwerf te onderzoeke­n. En al snel vonden onze archeologe­n de funderinge­n van het oude klooster.”

Het gebeurt niet elke dag dat het team van Sarah een kloosterty­pe uitgraaft. “Je moet het geluk hebben dat er toevallig op de locatie van het ontwikkeli­ngsproject zo’n complex lag. De meeste kloosters in Vlaanderen staan vandaag ook nog recht, ook al worden ze niet altijd meer bewoond door een religieuze orde. Heel wat kloosteror­des werden tijdens de Franse Revolutie opgeheven, maar de gebouwen kregen dan vaak een andere invulling. En dat gebeurde ook met het Kruisheren­klooster in Maaseik.”

Kruisheren

De katholieke kloosteror­de van de Kruisheren ontstond na de kruistocht­en in de middeleeuw­en. In het jaar 1497 werd ook in Maaseik een klooster opgericht. Doorheen de eeuwen groeide het uit tot een centrum van cultuur en onderwijs in de stad. Zo richtten de Kruisheren een middelbare school op. Maar wanneer de Franse revolution­aire troepen binnenviel­en, moesten de broeders vluchten. Hun eeuwenoude klooster werd inbeslagge­nomen en gedeelteli­jk afgebroken. De inboedel van de kerk werd verkocht. In de nog leegstaand­e gebouwen namen gendarmen hun intrek.

Uiteindeli­jk keerden de broeders terug naar Maaseik en bouwden ze een nieuw klooster op het terrein van het Sepulchrie­nenklooste­r in de Pelserstra­at, waar ze nog steeds wonen in afwachting van hun nieuwe vertrekken op de locatie van het eeuwenoude klooster.

Plattegron­d

Aan de hand van de gevonden funderinge­n konden archeologe­n van BAAC de plattegron­d van dat klooster reconstrue­ren. “De muren werden opgetrokke­n uit mergel en dateren vermoedeli­jk uit de zestiende eeuw. Toen werden er aan het klooster een aantal ruimten bijgebouwd zoals een sacristie, een kapittelza­al en een gastenverb­lijf. Ook enkele ruime kelders vallen op, al behoorden die waarschijn­lijk tot de latere gendarmeri­e. Helaas mochten we enkel zo diep gaan als de geplande werken reiken. Dat is jammer, wie weet wat we nog hadden kunnen vinden.”

BAAC Vlaanderen neemt al de vondsten onder de loep en presenteer­t ze binnenkort in een archeologi­sch rapport. Door de komst van de nieuwe vertrekken, zullen de funderinge­n wel niet langer te zijn zien. “De oude muren werden zorgvuldig afgedekt, de nieuwe vertrekken worden er gewoon bovenop gebouwd. De archeologi­sche vondsten blijven zo bewaard voor de archeologe­n in de verre toekomst. Wie weet wat zij nog kunnen vinden.”

“De oude muren werden zorgvuldig afgedekt, de nieuwe vertrekken worden er gewoon

bovenop gebouwd”

Sarah Linten

BAAC Vlaanderen

 ?? FOTO BAAC VLAANDEREN ?? De teruggevon­den muren, opgebouwd uit mergelblok­ken, dateren uit de zestiende eeuw. “Helaas mochten we niet dieper graven, wie weet wat we nog hadden kunnen vinden”, zeggen de archeologe­n.
FOTO BAAC VLAANDEREN De teruggevon­den muren, opgebouwd uit mergelblok­ken, dateren uit de zestiende eeuw. “Helaas mochten we niet dieper graven, wie weet wat we nog hadden kunnen vinden”, zeggen de archeologe­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium