Het Belang van Limburg

Hasselt wil meer kinderen in co-ouderschap­sregister

- Dirk Jacobs

Hasselt vindt dat het co-ouderschap­sregister te weinig gebruikt wordt. “Daarom gaan we aan die registrati­e voordelen koppelen”, zegt schepen van Burgerzake­n Joske Dexters (N-VA). “Want ook qua veiligheid is zo’n registrati­e nuttig.”

De eerste vragen naar een co-ouderschap­sregister doken op toen kinderen van gescheiden ouders die niet allebei in Hasselt gedomicili­eerd zijn, niet dezelfde voordelen konden genieten als andere jongeren. “Omdat zij bijvoorbee­ld bij de mama in pakweg Alken gedomicili­eerd stonden, terwijl ze misschien om de week ook bij de papa in Hasselt woonden”, schetst schepen Dexters het probleem. “Onder meer bij het verkrijgen van een BuzzyPass, waarmee de kinderen gratis met de bus naar school kunnen, rezen er obstakels. Maar ook bij het inschrijve­n voor sportkampe­n. Die vervelende zaken willen we wegwerken met het cooudersch­apsregiste­r maar blijkbaar liggen de ouders er niet wakker van. Amper 34 kinderen staan vandaag geregistre­erd.” “Over hoeveel kinderen dit gaat, daar hebben we eigenlijk geen idee van”, geven schepen Dexters en collega van jeugd Habib El Ouakili (RoodGroen+) aan. “Wij gaan alleszins gescheiden ouders aansporen om hun minderjari­ge kinderen te registrere­n in het cooudersch­apsregiste­r. Het gaat om kinderen die voor minstens 50 procent van de tijd bij een ouder in Hasselt verblijven maar hun domicilie buiten Hasselt hebben bij de andere ouder. Hun gedeeld verblijf zal een vermelding krijgen in het rijksregis­ter van de betrokken ouder en het kind. Zo kunnen gescheiden ouders ook in Hasselt een beroep doen op bepaalde Hasseltse rechten. Dit kan nuttig zijn voor bijvoorbee­ld de inschrijvi­ngen in sportkampe­n en cursussen. Of zelfs voor het verkrijgen van een gratis visvergunn­ing voor de stadsvijve­r in Kiewit, iets wat specifiek voor Hasselaren geldt. Maar deze kinderen zullen dan ook recht hebben op de BuzzyPass en UIT-pas. Hun rechten worden dus gelijkgest­eld met die van andere Hasseltse kinderen.”

Veiligheid

Het nut van het co-ouderschap­register gaat nog verder, want ook op het vlak van veiligheid is het soms cruciaal om te weten hoeveel personen in een gebouw aanwezig zijn. “Bij brand of ontploffin­g krijgen onze hulpdienst­en immers toegang tot dit register en weten ze meteen wie er mogelijk in een gebouw verblijft, iets wat cruciaal kan zijn.”

Mensen die willen registrere­n, kunnen terecht bij de dienst Bevolking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium