Het Belang van Limburg

E-busje komt ooit

- Guido Cloosterma­ns

De Vlaamse vervoersma­atschappij De Lijn heeft, onder druk van de Vlaamse regering, de selectiepr­ocedure versoepeld voor een megabestel­ling van elektrisch­e bussen. De Lijn had die criteria eind vorig jaar nochtans verstrengd, zodat alleen bussenbouw­ers die de voorbije drie jaar minstens 150 volledig elektrisch­e bussen hadden geleverd, in aanmerking konden komen. De Lijn wilde daarmee vermijden dat ook onervaren bedrijven zouden meedingen. Daardoor viel echter ook de Vlaamse bussenbouw­er Van Hool uit de boot.

De bestelling van elektrisch­e bussen is uitgegroei­d tot een processie van Echternach. De raad van bestuur van De Lijn zette eind 2019 het licht op groen voor de aankoop van 970 elektrisch­e bussen. Daar was toen een investerin­g van meer dan een miljard euro mee gemoeid: 608 miljoen euro voor de bussen en 540 miljoen euro voor laadinfras­tructuur en de aanpassing van de stelplaats­en.

Het ambitieuze plan raakte echter moeilijk van de grond. In de zomer van vorig jaar werd de aanbestedi­ng stopgezet, met de bedoeling om ze later terug uit te schrijven. Eind vorig jaar werden de criteria vervolgens aangescher­pt om ze dan nu weer te versoepele­n. Het oorspronke­lijke aantal van 970 bussen werd opgesplits­t. Vandaag gaat het in eerste instantie over twee bestelling­en van telkens 200 bussen. Vooraleer de definitiev­e bestelling te plaatsen, zouden eerst een twintig- of dertigtal bussen besteld worden bij twee leverancie­rs.

Veel tijd is er niet meer. Volgens het Vlaams regeerakko­ord mogen er in de Vlaamse centrumste­den vanaf het jaar 2025 alleen nog emissievri­je bussen rondrijden. Dat zou ook kunnen met hybride bussen die in de centra elektrisch rijden, maar een echte oplossing is dat natuurlijk niet. Of die datum gehaald wordt, is hoe dan ook de vraag. De oppositie noemde het een luchtkaste­el. De Lijn liet vorig jaar uitschijne­n dat de (laatste) elektrisch­e bussen pas in 2027 in het verkeer zouden gebracht worden. Europa is zelfs nog strenger: De Europese Commissie wil dat De Lijn tegen 2030 volledig koolstofne­utraal is, vijf jaar eerder dan afgesproke­n op Vlaams niveau. Vlaanderen hinkt hopeloos achterop. Uit cijfers van de Vlaamse overheid over de eerste helft van 2020 bleek dat er in Vlaanderen 26 elektrisch­e bussen (inclusief waterstof) rondreden. Een Vlaams proefproje­ct met een twintigtal elektrisch­e bussen kwam eveneens moeilijk uit de startblokk­en. In Gent werd het project vorig jaar uitgesteld omdat er geen plaats werd gevonden voor oplaadpale­n.

In Denemarken zullen ze er eens mee lachen. Uit cijfers van Transport & Environmen­t blijkt dat in Denemarken in 2019 maar liefst 78 procent van de nieuwe stadsbusse­n emissievri­j was. In Luxemburg en Nederland was dat respectiev­elijk 67 en 66 procent.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium