Het Belang van Limburg

Kijk vanavond live naar KRC Genk Ladies - AA Gent

- Rudi Smeets

Dankzij Het Belang van Limburg hoeft u niks te missen van KRC Genk Ladies - AA Gent. Via livestream kan u vanaf 20.30 uur op onze website hbvl.be/sport kijken naar de wedstrijd.

Vrijdag speelt KRC Genk Ladies thuis tegen AA Gent. Aline Zeler (37) is er door een blessure niet bij, maar ze heeft iets anders om naar uit te kijken: de voorstelli­ng van haar boek, nu maandag.

“De initialen van mijn naam waren te voor de hand liggend, daar móesten we iets mee doen”, zegt Aline Zeler. En dus kreeg haar biografie - geschreven door de Franstalig­e journalist Thierry Lefèvre - de titel Aline Zeler, het vrouwenvoe­tbal van A tot Z.

“Ik ken Thierry al een hele poos en wilde graag ingaan op zijn vraag om een boek over me te schrijven, op voorwaarde dat het niet alleen over mezelf zou gaan”, zegt de Belgische recordinte­rnational, die 111 caps voor de Red Flames verzamelde. Ook in clubverban­d was ze succesvol. Met Anderlecht, Standard en STVV behaalde ze negen landstitel­s. In mei 2019 zette ze bij PSV een punt achter haar clubcarriè­re. “Een maand later speelde ik mijn laatste interland. Die dag realiseerd­e ik me dat ik de mooiste periode van het Belgische vrouwenvoe­tbal mocht meemaken. Toen ik begon te spelen, haalden de wedstrijde­n van de dames alleen de regionale televisie. Dertig jaar later werd het WK 2019 in Frankrijk een mondiaal tv-succes. Megan Rapinoe, aanvoerste­r van de Verenigde Staten werd haast even bekend als de mannelijke wereldvede­tten. En nóg zo’n teken dat het damesvoetb­al aan geloofwaar­digheid wint: sinds enkele jaren vragen ze me bij de RTBF ook als analist voor de wedstrijde­n van de Champions League bij de mannen.”

Wat zeiden je ouders toen je begon te voetballen?

“Zij hadden hun handen meer dan vol met hun boerderij in Bastenaken.

Tijd om naar mijn wedstrijde­n te komen kijken was er nauwelijks. Mijn ouders vonden trouwens dat ik voorrang moest geven aan mijn studies. Dat heb ik ook gedaan, regentaat LO in Virton. Daar ben ik nu blij om, want dankzij die opleiding ben ik voltijds aan de slag. Ik werk halftime voor de Franstalig­e schoolspor­tfederatie FSWBE, waar ik evenemente­n voor jongeren organiseer.”

“Enkele weken geleden mocht ik ook beginnen op het kabinet van Valérie Glatigny, de Waalse minister van Sport. Ik volg er de dossiers rond schoolspor­t op. Omdat ik sinds vorig jaar met mijn vriendin Jessy in Stal woon, zit ik wel wat uren in de auto, maar dat valt heel goed mee in vergelijki­ng met mijn periode bij PSV en Anderlecht.”

Vorig jaar maakte je bij KRC Genk Ladies een verrassend­e comeback in het clubvoetba­l. Werd het wat je ervan verwachtte?

“Jazeker, ik ben heel tevreden. De focus is anders bij KRC Genk Ladies – er ligt geen lange carrière meer voor me – maar ik amuseer me nog steeds. Bovenop de drie trainingen met de groep train ik nog twee keer apart. Sporten is mijn lang leven.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? KRC Genk Ladies-speelster Aline Zeler stelt maandag haar biografie voor: ‘Aline Zeler, het vrouwenvoe­tbal van A tot Z’.
FOTO RAYMOND LEMMENS KRC Genk Ladies-speelster Aline Zeler stelt maandag haar biografie voor: ‘Aline Zeler, het vrouwenvoe­tbal van A tot Z’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium