Het Belang van Limburg

Overlegcom­ité voert vandaag verbod op vakantiere­izen in

CORONAMAAT­REGELEN

- BRUSSEL Yves Lambrix

Wie tijdens de krokusvaka­ntie een skitrip of weekje zon heeft geboekt of plant, is eraan voor de moeite. Vandaag voert het Overlegcom­ité een verbod op toeristisc­he reizen naar het buitenland in. Op de Europese top gisteravon­d laat heeft geen enkele lidstaat bezwaar tegen dit idee geuit. “Onze doelstelli­ng om niet-essentiële reizen te verbieden, is zeer duidelijk”, zei Alexander De Croo (Open Vld) gisteren.

Ook een verlenging van de quarantain­e en de krokusvaka­ntie komen er vandaag wellicht aan.

Onze coronacijf­ers zijn vandaag veel beter dan in veel andere landen, maar het schrikbeel­d van de krokusvaka­ntie vorig jaar is springleve­nd: winterspor­ters verspreidd­en toen het coronaviru­s in sneltempo over heel Europa. Iedereen wil een herhaling van dit scenario vermijden.

“Onze doelstelli­ng om niet-essentiële reizen - vakantiere­izen dus tot en met de krokusvaka­ntie tijdelijk te verbieden, is zeer duidelijk”, zei Alexander De Croo (Open Vld) donderdaga­vond op VTM Nieuws. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaf deze week in het Vlaams Parlement aan zo’n verbod te steunen.

Als het verbod er komt, betekent dit dat plezierrei­zen niet langer “sterk afgeraden” worden maar verboden zijn. Reizen om profession­ele redenen zou wel nog kunnen, mits een strikte naleving van de veiligheid­smaatregel­en.

Scholen en kappers

Naast het reisverbod zal het Overlegcom­ité vandaag mogelijk ook overgaan tot een verlenging van de quarantain­everplicht­ing (van zeven naar tien dagen) en van de krokusvaka­ntie (met een week). Na overleg met de onderwijsk­oepels adviseert Vlaams Onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) om de scholen een week voor de krokusvaka­ntie te sluiten en in die week afstandson­derwijs te geven. De kleuter- en lagere scholen blijven wel gewoon open, en een algemene mondmasker­plicht voor het vijfde en zesde leerjaar komt er niet. In regeringsk­ringen klinkt het dat dit advies unaniem zal worden gevolgd. Tenslotte is het afwachten of het Overlegcom­ité perspectie­f gaat bieden aan getroffen sectoren. Zo willen de kappers op 15 februari al heropenen en de horeca vanaf 1 maart. Toch lijken versoepeli­ngen nu uitgeslote­n. “Ik begrijp die vraag en de vaccinatie geeft ons voor een stuk ook wat perspectie­f. Maar de cijfers plafonnere­n, en ze plafonnere­n op een redelijk hoog niveau. We moeten er nu op toezien dat we geen fouten maken”, zei De Croo woensdagav­ond.

“Europese aanpak”

Op een digitale top hebben de Europese staatshoof­den en regeringsl­eiders zich donderdaga­vond opnieuw gebogen over de gezamenlij­ke Europese aanpak van de coronapand­emie. Naast de vaccinatie­campagne en teststrate­gie lag het reisverkee­r op tafel. Premier De Croo bepleitte er een “Europese oplossing” en dus een tijdelijke en gerichte stop op toeristisc­he reizen.

Midden oktober spraken de Europese lidstaten af om niet langer op eigen houtje de grenzen dicht te gooien, zoals tijdens de eerste coronagolf. Ondertusse­n is duidelijk geworden dat de open Europese grenzen voor heel wat lidstaten een ernstig probleem vormen, omdat teveel mensen blijven reizen. Een tijdelijk reisverbod is volgens sommigen de enige manier om te voorkomen dat lidstaten op een bepaald moment hun grenzen helemaal sluiten.

Na afloop van de top, iets voor 23 uur, gaven Europees president Charles Michel en Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen een persconfer­entie. Zij ondervonde­n bij de Europese regeringsl­eiders geen verzet tegen het idee dat een lidstaat reizen voor toeristisc­he doeleinden tijdelijk verbiedt. “Het is aan de lidstaten zelf om dit te beslissen”, bevestigde von der Leyen. Daarmee staat niets het Overlegcom­ité vandaag in de weg om die maatregel erdoor te drukken. De binnengren­zen van de 27 lidstaten blijven sowieso open voor essentiele goederen en diensten.

 ?? FOTO AP ?? Omwille van corona hielden de Europese staatshoof­den en regeringsl­eiders donderdaga­vond een digitale top. Premier De Croo bepleitte bij zijn collega’s een ‘Europese oplossing’ en dus een tijdelijke en gerichte stop op niet-essentiële reizen in heel Europa.
FOTO AP Omwille van corona hielden de Europese staatshoof­den en regeringsl­eiders donderdaga­vond een digitale top. Premier De Croo bepleitte bij zijn collega’s een ‘Europese oplossing’ en dus een tijdelijke en gerichte stop op niet-essentiële reizen in heel Europa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium