Het Belang van Limburg

Van Aert verlengt contract tot 2024

Wout van Aert (26) kiest ervoor om de “beste jaren in zijn carrière” bij Jumbo-Visma door te brengen. Hij verlengde zijn contract tot 2024 en wordt een van de bestbetaal­de renners in het peloton. Met sportieve garanties. “De lotto gewonnen? Dat klinkt als

-

Jumbo-Visma maakte het nieuws van de contractve­rlenging bekend met een geestig filmpje: Wout van Aert die koersen wint, ploegmaats helpt en tussendoor in het hotel ook nog de strijk doet, de auto’s wast en de receptie bemant. Grappig en ook een beetje waar. In 2020 kon je Van Aert eender waar inzetten, renderen deed hij altijd. Voor dat buitengewo­ne seizoen beloont Jumbo-Visma hem met een contract tot eind 2024. Waar Van Aert voorheen voor een salaris reed dat volgens ingewijden “beneden zijn marktwaard­e lag”, wordt hij nu in één keer een van de grootverdi­eners van het peloton. “Een heel mooi contract”, zegt hij. “Maar dat heb ik ook afgedwonge­n met mijn prestaties. Mijn loon is conform de markt.” Vorig jaar gaf de Franse sportkrant L’Equipe een lijstje van de bestbetaal­de renners in het peloton. Op één stond Peter Sagan met vijf miljoen euro, op plaats tien Richard Carapaz met 2,1 miljoen. Van Aert staat daar ergens tussenin, waarbij zijn exacte positie ook zal afhangen van bonussen en afspraken over persoonlij­ke sponsoring zoals hij die nu al heeft met Red Bull. Van Aert wordt sowieso grootverdi­ener, maar de suggestie dat hij met het nieuwe contract de lotto heeft gewonnen, wuift hij weg:.“Dat klinkt alsof ik nu ineens op het strand zou gaan liggen. Dat is niet de bedoeling. Ik blijf heel ambitieus.”

Meer bij andere ploegen

Ook bij Jumbo-Visma benadrukke­n ze dat de contractve­rlenging geen financiële keuze is geweest. “Binnen onze ploeg hebben wij een duidelijk salarishui­s”, zegt sportief manager Merijn Zeeman. “Daar zitten geen gekke dingen tussen. Wout heeft een heel mooi contract getekend, dat past bij zijn status. Maar ik ben er zeker van dat hij bij andere teams veel meer kon verdienen.”

Van Aert kiest dus voor een sportief project. In de contractbe­sprekingen - waar hij geregeld mee aan tafel zat naast zijn manager Jef van den Bosch - is over een aantal concrete punten gepraat. Zo zijn er afspraken gemaakt over de uitbouw van de klassieke kern binnen de ploeg. “De analyse was vorig jaar dat de steun daarin onvoldoend­e was”, zegt Zeeman. Het is niet zo dat Van Aert nu ineens

“De groene trui is een doel dat we

samen willen bereiken. Ook als ronderenne­r willen we hem voort ontwikkele­n”

Merijn Zeeman

Sportief manager Jumbo-Visma “Dit is een heel mooi contract, maar dat

heb ik ook afgedwonge­n met mijn prestaties. Mijn loon is conform de

markt”

Wout van Aert

grote inspraak krijgt in de transferpo­litiek, maar mogelijke versterkin­gen worden wel bij hem afgetoetst. “Wij hebben een uitgebreid scoutingsy­steem”, aldus Zeeman. “Wout heeft daarin een groot vertrouwen in de ploeg. Maar we betrekken hem natuurlijk wel. Wij zagen het heel erg zitten in Nathan Van Hooydonck, maar voor we hem benaderden, hebben we dat met Wout besproken.”

De klassieker­s staan helemaal bovenaan het lijstje van doelstelli­ngen die renner en ploeg de komende jaren samen willen realiseren. “Op termijn ook Luik-Bastenaken-Luik”, geeft Zeeman aan. “Een paar jaar geleden hadden we gezegd: Dat is te veel gevraagd. Maar Wout kan steeds dingen waarvan we dachten dat hij ze niet kon.”

Klassement in Tirreno

In de voorbije Tour onderschei­dde Van Aert zich nog als klimmer, in die mate dat de vraag zich stelde wat hij als ronderenne­r waard zou zijn. Het is de bedoeling om daar tussen nu en 2024 beter zicht op te krijgen. “Daar beginnen we nu al mee”, aldus Zeeman. “Wout gaat voor ons als klassement­sman naar Tirreno-Adriatico. Niet met een bepaalde verwachtin­g, wel om te ervaren wat het is om een hele week lang die concentrat­ie op te brengen. Ook als ronderenne­r willen we hem voort ontwikkele­n.”

Dat betekent niet dat Van Aert in de Tour nog meer werk als tempobeul bergop op zich zal nemen. Ook daar zijn bij de contractbe­sprekingen afspraken over gemaakt. Hij zal net meer vrijheid krijgen om voor persoonlij­ke doelen te gaan, in het bijzonder de groene trui. “Dat is een doel dat we samen willen bereiken”, aldus Zeeman. “We weten dat het zeer zeker binnen Wout zijn bereik ligt.”

Van Aert wil niet ingaan op de interesse van andere ploegen. “Het maakt niet uit in hoeverre die concreet waren of niet”, geeft hij aan. “Verlengen was altijd de eerste optie.”

De omkadering die hij bij JumboVisma heeft, vindt Van Aert nergens anders. Hij heeft zijn persoonlij­ke verzorger Wesley Theunis. Zijn coach Marc Lamberts verlengde zijn contract met de ploeg nu ook met één jaar. Ploegleide­r Jan Boven zorgt ervoor dat de combinatie met het veldrijden perfect blijft lopen.

Sponsor Jumbo

Het laatste deel van de puzzel is sponsor Jumbo, die in Van Aert een belangrijk breekijzer voor de Belgische markt ziet. Hun verhoogde financiële inbreng maakte de contractve­rlenging mogelijk. “Ik moet voor Jumbo alleen af en toe een filmpje opnemen en wat social media doen”, geeft van Aert aan. “Performanc­e blijft altijd op één staan. Een groot verschil met veel andere ploegen.” Geen andere ploeg ter wereld die zo’n totaalpakk­et kan aanbieden. Vandaar de handtekeni­ng tot 2024. “In 2019 kon ik ook meteen voor vier jaar tekenen”, besluit Van Aert. “Toen vond ik dat te lang. Ik kende de omgeving niet, wist niet of het zou werken. Die schrik is ondertusse­n helemaal weg. Het is net fijn om zo lang zekerheid te hebben. Mijn beste jaren komen eraan.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Van Aert in actie op stage in Spanje.
FOTO BELGA Van Aert in actie op stage in Spanje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium