Het Belang van Limburg

BOB-CAMPAGNE Wie dronken rijdt, krijgt sleutelhan­ger met naam van verongeluk­t kind

Chauffeurs die dit weekend positief blazen, krijgen van de politie een nonBob sleutelhan­ger, met daarop de naam van een in het verkeer overleden kind. Dronken bestuurder­s krijgen zo het verhaal van onder meer Timmy te horen, een 22-jarige Maasmechel­aar di

- Ruben Steegen

Fleur van zijn leven

VERKEERSVE­ILIGHEID

MAASMECHEL­EN

In België speelt alcohol een rol in een kwart van alle dodelijke ongevallen, waarmee het een van de grootste ‘killers’ in het verkeer is. “Toch blijft de Belg drinken én rijden”, vertelt woordvoerd­er Stef Willems van het Vias institute verkeersve­iligheid en mobiliteit.

Aan de vooravond van het weekend zonder alcohol pakt de vereniging Ouders van Verongeluk­te Kinderen (OVK) daarom in samenwerki­ng met Vias uit met een opvallend harde campagne: bestuurder­s die de komende dagen positief blazen, krijgen niet alleen een forse boete, maar ook een nonBob sleutelhan­ger. “Het gaat om de iconische gele sleutelhan­gers , maar met de namen van acht kinderen die in het verkeer om het leven zijn gekomen door toedoen van een dronken bestuurder”, legt Willems uit. “De bestuurder­s krijgen telkens ook het tragische verhaal achter de naam te horen, in de hoop dat de boodschap zo langer blijft hangen dan de boete of het rijverbod.” Een van die namen is Timmy, een jonge Maasmechel­aar die in 2010 om het leven kwam op de Maaseikerw­eg in het Nederlands­e Roosteren, vlakbij Maaseik. Het ongeval gebeurde rond 3.30 uur, op de terugweg van Sittard naar Maasmechel­en, waar Timmy met twee vrienden een avondje was gaan stappen. In Roosteren verloor de bestuurder de controle over het stuur, waarna de wagen het ijzeren staketsel van de Maasbrug ramde en vervolgens tegen een woning tot stilstand kwam. Timmy overleefde als enige inzittende de klap niet. De bestuurder uit Neerpelt blies na afloop positief.

Leven verwoest

“Het is elf jaar geleden dat we onze zoon hebben moeten afgeven, maar het verdriet en de pijn zijn nog altijd even intens”, vertellen ouders Jean Maesen (67) en Angèle Zwakhoven (55), die actief zijn binnen de vereniging Ouders van Verongeluk­te Kinderen. “Komende zaterdag is het dag op dag elf jaar geleden dat de politie voor onze deur stond met de hartversch­eurende boodschap dat Timmy om het leven was gekomen”, vertelt Angèle. “Hij was nog maar 22 jaar, in de fleur van zijn leven. Alles moest nog beginnen voor hem, maar dat is Timmy die nacht brutaal ontnomen.” “Het verlies van je kind, dat kan je nooit een plaats geven”, zucht Angèle. “Er gaan geen dag waarop we niet aan onze Timmy denken. Als ik dan lees hoeveel bestuurder­s nog altijd dronken achter het stuur kruipen, maakt me dat kwaad. Ons leven is verwoest door alcohol in het verkeer en ik kan alleen maar hopen dat deze actie de ogen opent van hardleerse overtreder­s die blijven drinken en rijden. Onze zoon krijgen we nooit meer terug, maar hopelijk kan zijn verhaal levens redden. De bestuurder waar hij bij in de wagen stapte, was slechts licht geïntoxice­erd. Maar zelfs één glas te veel kan al fataal zijn. Ik smeek iedereen om nooit in de wagen te stappen bij iemand die heeft gedronken. Regel een taxi, bel je ouders, boek een hotelkamer,…Als Timmy dat had gedaan, was hij hier vandaag nog.”

4.000 ongevallen

De chauffeurs die dit weekend een sleutelhan­ger krijgen, kunnen die achteraf bij Vias institute inruilen voor een online sensibilis­eringscurs­us. Willems: “Door die chauffeurs achteraf uit te nodigen voor een cursus hopen we dat de boodschap voor altijd zal blijven hangen. Maar als je weet dat er in 2019 ruim 4.100 ongevallen op de Belgische wegen waren waarbij de bestuurder had gedronken, hebben we nog een lange weg te gaan.”

 ?? FOTO JG ?? Jean en Angèle verloren in 2010 hun zoon Timmy bij een ongeval met een dronken bestuurder.
FOTO JG Jean en Angèle verloren in 2010 hun zoon Timmy bij een ongeval met een dronken bestuurder.
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Jean en Angèle verloren in 2010 hun zoon Timmy bij een ongeval. De 22-jarige jongeman uit Maasmechel­en zat in de wagen bij een bestuurder die had gedronken.
FOTO JEFFREY GAENS Jean en Angèle verloren in 2010 hun zoon Timmy bij een ongeval. De 22-jarige jongeman uit Maasmechel­en zat in de wagen bij een bestuurder die had gedronken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium