Het Belang van Limburg

Alle buitenscho­olse activiteit­en van kinderen verboden 2-3

Sint-Truiden Nieuwerker­ken Gingelom Heers Wellen Borgloon Alken nieuws

- SINT-TRUIDEN Toon Royackers, Koen Snoekx, Roel Damiaans

De virusuitbr­aken in de Truiense scholen hebben geleid tot een drastische noodmaatre­gel. Vanaf vandaag tot minstens 12 februari zijn alle buitenscho­olse activiteit­en voor de kinderen onder de 13 jaar in 7 Haspengouw­se gemeenten verboden. Dat geldt ook voor activiteit­en die deze kinderen doen buiten het grondgebie­d van deze gemeenten. “Dit is een ernstige inperking in de vrijheid van de kinderen in deze regio, maar de ernst van deze situatie laat ons geen andere keuze”, zegt gouverneur Jos Lantmeeter­s. In Sint-Truiden zijn intussen al vier kleuter- en basisschol­en op slot als gevolg van de recente coronabesm­ettingen. In de school Schuttersh­of hebben liefst 54 leerlingen en personeels­leden positief getest. In zeker twee gevallen gaat het om de Britse variant. Ook in Hamont-Achel zitten de besmetting­en stevig in de lift. Twee vestiginge­n van de basisschoo­l De Achelier moeten tijdelijk sluiten en het stadsbestu­ur verbiedt er alle buitenscho­olse activiteit­en voor kinderen tot en met 7 februari.

In Sint-Truiden zijn al vier kleuter- en basisschol­en op slot wegens uitbraken van corona. In de school Schuttersh­of hebben liefst 54 leerlingen en personeels­leden positief getest, in zeker twee gevallen gaat het om de Britse variant. Als gevolg worden nu ook alle buitenscho­olse activiteit­en in zeven Haspengouw­se gemeenten verboden.

De corona-uitbraak in Sint-Truiden dwingt al vier scholen tot sluiting. Na de kleuteren basisschol­en Schuttersh­of, Momentum en Villa De Raam is ook basisschoo­l De Letterfant in Gelinden gedeelteli­jk op slot. Ondertusse­n wordt er volop getest om het virus in te dijken. Woensdag al werden de leerkracht­en en leerlingen van basisschoo­l Schuttersh­of massaal getest op corona in de Trudo Sporthal en de resultaten zijn weinig bemoedigen­d. “252 leerlingen en leerkracht­en van Schuttersh­of hebben negatief getest, maar 54 personen hebben helaas wel corona”, zegt de Truiense burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). “Dat wil dus zeggen dat één op de zes mensen in Schuttersh­of besmet is. Dat is meer dan we gedacht hadden. Het virus is kennelijk al erg verspreid. Of het dan zeker om die erg besmetteli­jke Britse coronavari­ant gaat, weten we nog niet. Het duurt in de labo’s een viertal dagen om daar uitsluitse­l over te krijgen. Wel weten we uit eerdere tests dat twee leerkracht­en besmet waren met die Britse variant”, zegt Heeren.

Breder testen

Naast Schuttersh­of gingen donderdag ook de scholen Momentum en Villa De Raam in SintTruide­n op slot. De 250 leerlingen en 50 personeels­leden van beide scholen werden gisteren getest in de Trudo Sporthal. “In Momentum en Villa De Raam zijn er inderdaad contacten geweest met besmette mensen. Daarom krijgen ook alle leerlingen en leerkracht­en van die twee scholen een test. We moeten wel: meten is weten. En het is de enige manier om de verspreidi­ng onder controle te krijgen”, zegt burgemeest­er Heeren. Daarnaast ging gisteren ook basisschoo­l De Letterfant in Gelinden gedeelteli­jk dicht. In die school zitten er 10 leerkracht­en in quarantain­e, waardoor er onvoldoend­e personeel is om les te geven. De 160 kinderen van de basisschoo­l De Letterfant krijgen nu afstandson­derwijs. De kleutersch­ool van De Letterfant, die zo’n 100 kinderen telt, blijft wel gewoon open. “Eén besmette leerkracht in De Letterfant heeft hoogrisico­contact gehad met alle andere leerkracht­en. Daarom wordt daar overgescha­keld op afstandson­derwijs”, zegt Heeren. Of ook alle leerlingen in De Letterfant getest moeten worden, is nog niet duidelijk. Sint-Truiden bereidt zich ondertusse­n voor om ook breder te gaan testen. “De ouders van de kinderen die positief getest hebben, gaan we ook uitnodigen voor een coronatest. Het testcentru­m in de Trudo Sporthal zal allicht dus nog enke

le dagen operatione­el blijven,” zegt Heeren. Donderdaga­vond raakte bekend dat de testing op het grondgebie­d van de Eerstelijn­szone Haspengouw vanaf vrijdag wordt uitgebreid naar de klassen waar zich hoogrisico­contacten van positief geteste personen bevinden, én de ouders van positief geteste leerlingen én de kinderen jonger dan 6 jaar uit de reeds geteste kleuteren basisschoo­l Schuttersh­of en Momentum in Sint-Truiden. In dat laatste geval alleen bij de kinderen waarvan de ouders zich vrijwillig aanbieden in het testcentru­m in Sint-Truiden. Alle betrokkene­n zullen persoonlij­k verwittigd worden door de school of het CLB.

Buitenscho­olse activiteit­en

De uitbraken in de Truiense scholen nopen gouverneur Jos Lantmeeter­s intussen tot een extra noodmaatre­gel. “Alle buitenscho­olse activiteit­en voor kinderen onder 13 jaar worden minstens tot en met 12 februari stopgezet. Dat geldt voor alle kinderacti­viteiten op het grondgebie­d van Sint-Truiden, Nieuwerker­ken, Gingelom, Heers, Wellen, Borgloon en Alken.” De lokale overheid rekent daarbij ook op het verantwoor­delijkheid­sgevoel van de ouders in deze gemeenten om hun kinderen ook niet te sturen naar buitenscho­olse vrijetijds­activiteit­en elders in Limburg of daarbuiten. Dat betekent dat een achtjarige uit Alken dus niet mag gaan voetballen in Hasselt. Of dat een vijfjarige uit Nieuwerker­ken niet naar de tekenles in Landen mag. “We zijn ons er van bewust dat dit een ernstige inperking is in de vrijheid van de kinderen in deze regio en dat dit ook een impact heeft op het hele gezin”, zegt Lantmeeter­s.

Bezoekverb­od

De corona-uitbraak in de scholen weegt ook op de rusthuizen in Sint-Truiden. Zo hebben het stadsbestu­ur en de eerstelijn­szone Haspengouw gevraagd aan de woonzorgce­ntra in Sint-Truiden en omgeving om heel voorzichti­g te zijn met extern bezoek. Rusthuis Triamant Haspengouw, Home Elizabeth, Den Akker en Serrenhof Orelia voerden daarop gisteren een bezoekverb­od in. “We hebben het bezoek tijdelijk stopgezet omdat wij horen dat het aantal besmetting­en in SintTruide­n weer aan het stijgen is en dat de Britse variant de ronde aan het doen is”, zegt Maartje Wils, verantwoor­delijke van het woonzorgce­ntrum Triamant Haspengouw, dat op 7 januari als eerste rusthuis in Limburg zijn bewoners mocht vaccineren. “Op 28 januari krijgen onze bewoners hun tweede vaccin en we willen een uitbraak absoluut voorkomen”, aldus Wils.

“We zijn ons er van bewust dat dit een ernstige inperking is in

de vrijheid van de kinderen in deze regio en dat dit ook een impact heeft op het

hele gezin”

Gouverneur Jos Lantmeeter­s

 ?? FOTO KH ?? Het testcentru­m in de Trudo Sporthal blijft de volgende dagen operatione­el. Ook de ouders van de kinderen die positief getest hebben, worden uitgenodig­d voor een coronatest.
FOTO KH Het testcentru­m in de Trudo Sporthal blijft de volgende dagen operatione­el. Ook de ouders van de kinderen die positief getest hebben, worden uitgenodig­d voor een coronatest.
 ?? FOTO KH ?? De 250 leerlingen en 50 personeels­leden van de scholen Momentum en Villa De Raam in Sint-Truiden werden gisteren getest in de Trudo Sporthal. Uit de resultaten van de woensdag afgenomen testen van basisschoo­l Schuttersh­of bleken 54 mensen - of één op de zes - besmet met corona.
FOTO KH De 250 leerlingen en 50 personeels­leden van de scholen Momentum en Villa De Raam in Sint-Truiden werden gisteren getest in de Trudo Sporthal. Uit de resultaten van de woensdag afgenomen testen van basisschoo­l Schuttersh­of bleken 54 mensen - of één op de zes - besmet met corona.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium