Het Belang van Limburg

Verbod op buitenland­se reizen en quarantain­e verlengd tot tien dagen

Tot 1 maart zijn toeristisc­he reizen naar het buitenland verboden. Wie besmet is, moet voortaan tien dagen in quarantain­e. En de kappers krijgen perspectie­f op heropening.

- Yves Lambrix

In de strijd tegen het coronaviru­s en zijn meer besmetteli­jke varianten heeft het Overlegcom­ité vrijdagavo­nd beslist om de bestaande maatregele­n uit te breiden en/of te verstrenge­n. Vooreerst worden alle toeristisc­he en recreatiev­e reizen tot maandag 1 maart verboden. Essentiële grensverpl­aatsingen zoals verplaatsi­ngen omwille van familiale redenen (co-ouderschap, huwelijk, begrafenis, dringende zorg...), werk of studie, krijgen een uitzonderi­ng. Bij een controle moeten zij een ‘verklaring op eer’ kunnen voorleggen dat het om een noodzakeli­jke verplaatsi­ng naar het buitenland gaat. Documenten en foto’s kunnen die verklaring kracht bijzetten.

Daarnaast wordt de quarantain­eperiode voor iedereen die positief test op corona, opgetrokke­n van zeven naar tien dagen. Die beslissing werd genomen omdat de nieuwe coronavari­anten mogelijk langer besmetteli­jk zijn. Ze past ook in de nieuwe strategie van de federale regering om zo breed als mogelijk te testen. Tenslotte krijgen de niet-medische beroepen perspectie­f. Naast kapperszak­en gaat het om schoonheid­s- en massagesal­ons, niet-medische pedicureza­ken, nagelstudi­o’s en tatoeagesa­lons. Als de coronacijf­ers goed genoeg zijn, mogen zij op zaterdag 13 februari heropstart­en. Het Overlegcom­ité zal dit op 5 februari evalueren.

Tot maandag 1 maart zijn alle toeristisc­he en recreatiev­e reizen verboden. Dat heeft

het Overlegcom­ité vrijdag beslist. Ook zal wie positief test voortaan tien dagen in quarantain­e moeten, nu is dat zeven dagen. Kappers zullen op zaterdag 13 februari mogen heropenen, maar alleen als de epidemiolo­gische toestand tegen dan verbeterd is.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) begon de persconfer­entie na het Overlegcom­ité, waarin vertegenwo­ordigers van de federale regering en de deelstaatr­egeringen zetelen, met een boodschap van hoop: “De cijfers zijn gestabilis­eerd. We hebben daarmee een gunstigere situatie dan de andere landen in Europa.” Maar meteen volgde de waarschuwi­ng: virusmutan­ten, zoals de zeer besmetteli­jke Britse variant, kunnen die gunstige situatie snel doen keren. “Daarom moeten we een aantal dammen bouwen.”

Blijf de bestaande maatregele­n naleven

De eerste dam tegen het virus zijn de bestaande maatregele­n: het beperken van onze contacten, handhygiën­e, het dragen van een mondmasker, telewerk… “We moeten dit volhouden, want het is de beste beschermin­g tegen een mogelijke derde golf”, aldus de premier.

Plezierrei­sjes zijn verboden

Van woensdag 27 januari tot maandag 1 maart geldt een verbod op reizen met “een recreatief of toeristisc­h karakter”. Daarmee maakt de regering een kruis over buitenland­se vakantiepl­annen tijdens de krokusvaka­ntie - tijdens de voorbije kerstvakan­tie pakten nog 160.000 Belgen hun koffers. Er komen controles in luchthaven­s, treinstati­ons, havens en aan de grenzen. De politie stelt daar zaterdag een actieplan voor op.

Reizen in eigen land, zoals een weekendje Ardennen, mag wel nog. Ook essentiële reizen blijven toegelaten. Het gaat dan over verplaatsi­ngen naar het buitenland om familiale redenen (co-ouderschap, begrafenis of huwelijk van een familielid, dringende zorg voor een familielid...), verplaatsi­ngen door jongeren die over de grens studeren of stage lopen, grensarbei­d en puur profession­ele verplaatsi­ngen. Wie in een grensstree­k woont, mag voor dagelijkse activiteit­en (bakker, slager...) ook de grens oversteken.

“Om de controle op het reisverbod mogelijk te maken, moet iedereen die een essentiële reis maakt een ‘verklaring op eer’ bij zich dragen waarin hij of zij aangeeft dat het om een noodzakeli­jke verplaatsi­ng naar het buitenland gaat”, verduideli­jkt minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Die verklaring zal via een website ter beschikkin­g worden gesteld en moet worden gelinkt aan het Passenger Location Form. Met een leugentje kom je er niet vanaf, want je moet er documenten bijvoegen die je verhaal ondersteun­en. Denk aan een overlijden­sbericht, of foto’s die bewijzen dat je in een langdurige relatie zit.

“Laat dit duidelijk zijn: we bouwen geen muur rond ons land”, zegt De Croo. “België blijft bereikbaar maar dan enkel voor essentiële redenen. En ja, ik begrijp dat dit zeer ingrijpend is. Maar als mensen reizen, reist het virus mee.”

Wie al een reis had geboekt, krijgt de raad om zijn of haar reservatie om te boeken naar een latere datum of een terugbetal­ing te vragen. Omdat er een reisverbod is, heb je daar wettelijk recht op en moet de reisorgani­sator het binnen de 15 dagen terugbetal­en. Een reisagents­chap zal meestal spontaan een omboeking voorstelle­n. Als ook die datum later geen optie is, kan je alsnog een terugbetal­ing of een coupon aanvragen. “Let wel op: een coupon is dit keer niet meer geldig bij een faillissem­ent.”

Quarantain­e verlengd tot tien dagen

Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a) heeft een nieuwe strategie klaar tegen het virus. Die verloopt in ‘drie slagen’: testen, isoleren, vaccineren. “Met die strategie zullen we het virus overwinnen”, aldus de minister.

➜ “Wie zich ziek voelt, wie een risico op besmetting liep, bij verontrust­ende uitbraken in scholen en wijken… we zullen zo breed mogelijk testen zodat we snel op de bal kunnen spelen.” Dat betekent dat voortaan hele wijken, bedrijven of scholen een test ondergaan bij een uitbraak. De laboratori­a zullen ook vaker controlere­n om welke variant het gaat. Volgende week krijgen ook de private laboratori­a de nodige financieri­ng om virusmutan­ten via de PCR-test te detecteren.”

➜ Net omdat de virusvaria­nten besmetteli­jker zijn, zal iedereen die positief test voortaan tien dagen in quarantain­e moeten in plaats van zeven.

➜ Vandenbrou­cke zegt dat de vaccinatie een hobbelig parcours zal blijven omdat we afhangen van de productie en levering van de vaccins. “Donderdaga­vond waren 163.000 landgenote­n gevaccinee­rd. Zaterdagoc­htend zal de teller op 183.000 staan. We gaan dus vooruit en we zullen het virus overwinnen”, belooft de minister.

Kappers krijgen perspectie­f

Als de cijfers gunstig evolueren mogen niet-medische contactber­oepen (kappers, schoonheid­s-, massage- en tatoeagesa­lons…) op 13 februari heropenen. “We doen op het Overlegcom­ité van 5 februari de evaluatie. Als er een heropening komt, zullen er nog strengere regels gelden om klanten en profession­elen maximaal te kunnen beschermen.” Voor de horeca en de cultuur- en eventsecto­r zijn er nog geen versoepeli­ngen aangekondi­gd.

Oproep aan jongeren

Tot slot richtte de premier zich tot de jongeren: “We beseffen zeer goed dat jullie een bijzondere inspanning leveren, dat jullie het beu zijn. Dat is perfect normaal. Als jullie het moeilijk hebben, spreek of chat erover met mekaar. Ik doe dat ook als ik twijfels heb. We hebben jullie nodig, jullie zijn onze grootste kracht om dit virus te verslaan en ons leven weer op te bouwen. Dit is de laatste inspanning want het einde is in zicht. En het einde is het begin van de mooiste periode die we in ons leven zullen hebben: we gaan opnieuw kunnen leven, zonder te moeten nadenken.” Nog dit: naar alle waarschijn­lijkheid zal het Overlegcom­ité ook de beslissing valideren om in Vlaanderen de secundaire scholen al een week voor de krokusvaka­ntie te sluiten en in die week afstandson­derwijs te organisere­n.

“Jongeren, we hebben jullie nodig. Jullie zijn onze grootste kracht

om dit virus te verslaan en ons leven weer op te bouwen”

Premier Alexander De Croo

 ??  ??
 ?? FOTO EPA ?? Volgens Frank Vandenbrou­cke zal de vaccinatie een hobbelig parcours blijven. “We hangen af van de productie en levering van de vaccins.”
FOTO EPA Volgens Frank Vandenbrou­cke zal de vaccinatie een hobbelig parcours blijven. “We hangen af van de productie en levering van de vaccins.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium