Het Belang van Limburg

Bereken zelf uw compensati­e op nieuwe website

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft een website klaar waarop eigenaars van zonnepanel­en kunnen bekijken welke financiële compensati­e ze kunnen krijgen voor het wegvallen van het systeem van de terugdraai­ende teller.

- TERUGDRAAI­ENDE TELLER BRUSSEL Liliana Casagrande

Vorige week vernietigd­e het Grondwette­lijk Hof het principe van de 15 jaar lang virtueel terugdraai­ende teller voor eigenaars van zonnepanel­en met een digitale meter. Degenen die minder dan 5 procent haalden uit hun investerin­g, maken aanspraak op een compensati­e. Voor de berekening hiervan wordt er gekeken naar het installati­ejaar en het vermogen. Op de nieuwe overheidsw­ebsite www.tellercomp­ensatie.be kan iedere eigenaar van zonnepanel­en zijn compensati­e berekenen. Volgens Herman Daniëls van studieen installati­ebureau Intellisol uit Maaseik is de vergoeding correct. “Iemand met een doorsnee installati­e haalt zeker vijf procent rendement”, zegt hij. “Voor een gemiddelde installati­e van 5,5 kilowattpi­ek uit 2015 is dat bijvoorbee­ld ongeveer 2.000 euro. Dit is beter dan verwacht.” De compensati­es variëren van 120 euro tot 4.000 euro. De installati­es uit 2016 krijgen de grootste compensati­e omdat die het meest hebben gekost.

Maar niet iedereen die de afgelopen 15 jaar zonnepanel­en plaatste, heeft recht op een vergoeding: wie zijn zonnepanel­en tussen 2007 en 2012 installeer­de, krijgt helemaal niets. Deze eigenaars hebben namelijk op basis van hun groenestro­omcertific­aten en de federale belastinga­ftrek al meer dan 5 procent verdiend. De installati­es van 2006 krijgen dan weer wel een vergoeding omdat die dat rendement nog niet halen.

Helft krijgt niets

“Niet iedereen zal tevreden zijn met die compensati­e”, voorspelt Alex Polfliet, directeur van consultanc­ybedrijf Zero Emission Solutions “Want de laatste 7 jaar was dat rendement ongeveer 10 procent. Bovendien is men er bij de berekening van de compensati­e van uitgegaan dat je 35 procent van de stroom zelf verbruikt, dat is voor veel mensen niet zo. Maar er zijn natuurlijk ook nog 224.000 eigenaars (ongeveer de helft van het totaal,nvdr) die niets krijgen, dat zijn degenen die hun installati­es tussen 2007 en 2012 hebben geplaatst. Die mensen hebben nog altijd een goede investerin­g gedaan hoor, maar ze gaan gewoon minder winst maken dan ze dachten. Bovendien is er in deze regeling niets voorzien voor de warmtepomp­en.”

Minister Demir is nog aan het bekijken of het juridisch mogelijk is om voor eigenaars van warmtepomp­en een extra compensati­e te voorzien, maar ze wil zich niet wagen aan loze beloftes.

Eerlijke prijs

Volgens Polfliet zou de overheid intussen ook werk moeten maken van een eerlijke prijs voor wie energie op het net zet, zodat eigenaars van zonnepanel­en een betere zogenaamde teruglever­vergoeding krijgen voor de stroom die ze produceren. “Wie stroom van het net haalt, betaalt daar drie keer zoveel voor als wat hij er zelf voor krijgt. Dat zou de Vlaamse regering moeten aanpakken. Dat werkt beter dan subsidies, want de energielev­eranciers maken misbruik van de situatie. Gemeenten zouden bijvoorbee­ld die stroom kunnen opkopen en aanbieden aan hun inwoners.” De redenering dat iedereen niet meer stroom moet produceren dan hij/zij zelf nodig heeft, zodat die het net niet belast, klopt volgens Polfliet niet. “De injectie van de zonnestroo­m is beperkt tot 2 procent van het volledige elektricit­eitsnet. Misschien dat op een zonnige zondagnami­ddag in de zomer er eens een keertje te veel stroom wordt geproducee­rd, maar dat is echt wel zeer beperkt. We moeten nog zo veel mogelijk zonnepanel­en leggen, dat is ook nodig om de klimaatdoe­lstellinge­n te halen. Dat kan ook zonder subsidies op voorwaarde dus dat mensen een eerlijke prijs krijgen voor hun stroom.” De compensati­e zal in elk geval een fortuin kosten. Demir heeft al eerder gezegd dat dit kan oplopen tot 500 miljoen euro. Voor degenen die zowel zonnepanel­en als een digitale meter hebben, gaat het al om 105 miljoen euro. Geld dat dit jaar uit de algemene middelen komt. De rest van het half miljard zal voor een derde betaald worden vanuit het energiefon­ds en voor twee derde met algemene middelen. Momenteel zitten de vergoeding­en voor de eigenaars van zonnepanel­en verstopt in de energiefac­tuur. Iedereen betaalt daar nu dus ook al aan mee. Die factuur zou moeten dalen.

→ www.tellercomp­ensatie.be

“Een eerlijke prijs voor wie stroom op het net zet, werkt beter dan subsidies”

Alex Polfliet, Zero Emission Solutions

 ?? FOTO RR ?? De compensati­es voor eigenaars van zonnepanel­en die in aanmerking komen, variëren van 120 euro tot 4.000 euro. De installati­es uit 2016 krijgen de grootste compensati­e omdat die het meest hebben gekost.
FOTO RR De compensati­es voor eigenaars van zonnepanel­en die in aanmerking komen, variëren van 120 euro tot 4.000 euro. De installati­es uit 2016 krijgen de grootste compensati­e omdat die het meest hebben gekost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium