Het Belang van Limburg

“Plots spelen we een match tegen Messi”

- BRITSE VARIANT ANTWERPEN Koen Baumers Doorbijten

“Zeer zorgwekken­de toename van de Britse variant” en “grote dreiging voor derde golf”. De anders zo bedaarde microbiolo­og Herman Goossens (UZ Antwerpen) schuwt de harde woorden niet. Want de data in zijn labo zijn om ongerust van te worden.

Vrijdag vergaderde Goossens zoals elke week met zijn Europese collega’s. “De Britse variant is overal in opmars”, zegt hij. “Als het zo voortgaat, krijg je een situatie waarbij die dominant wordt. Het is niet zo dat hij de klassieke variant vervangt, hij komt er bovenop.” Dat is wat er in het Verenigd Koninkrijk is gebeurd. Daar sterven nu meer mensen dan bij de hoogste piek in het zwaarst getroffen land van de eerste golf, Italië. “De variant werd er eind september voor het eerst opgemerkt en bleef zich onder de radar verder verspreide­n in oktober en november. De klassieke variant daalde er tijdens de lockdown, de nieuwe variant kwam er gewoon bij. De stijging van het aantal besmetting­en zal er ook bij ons zeker komen, de vraag is alleen welke variant het zal zijn. Dat hebben we in de hand.”

De maatregele­n zijn dezelfde: contacten vermijden, afstand houden, testen, quarantain­e en isolatie respectere­n. “De spelregels veranderen niet. Het is een voetbalmat­ch, we zitten diep in de tweede helft en nu is er bij de tegenparti­j een spits à la Messi of Ronaldo bijgekomen. Een tegenstand­er van een ander kaliber, maar die we met dezelfde regels moeten tegenhoude­n. Als we ons niet aan de maatregele­n houden, is de Britse variant eind februari of begin maart dominant. Maar als we nu volhouden, voorkomen we de derde golf. Het aantal gevaccinee­rden stijgt en het virus houdt niet van de lente en de zomer. We moeten zorgen dat we die halen en dus moeten we nog één of twee maanden doorbijten. Als we dat niet doen, zitten we met een derde golf die zal pieken in april. En dan moeten we de maatregele­n vijf maanden volhouden in plaats van twee nu.”

 ?? FOTO RR ?? Herman Goossens.
FOTO RR Herman Goossens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium