Het Belang van Limburg

10.090 Limburgers kregen al eerste prik

- HASSELT Koen Snoekx

Twee weken na de start van de vaccinatie­campagne zijn 10.090 Limburgers ingeënt. Het gaat om 8.994 bewoners en personeels­leden in de rusthuizen en 1.096 zorgverlen­ers in de ziekenhuiz­en. Opmerkelij­k: 70 procent van de tot nog toe ingeënte Limburgers zijn vrouwen. 8.994 VACCINATIE­S IN DE RUSTHUIZEN

Na Roger Sterckendr­ies, die op 7 januari in rusthuis Triamant in Sint-Truiden het allereerst­e vaccin kreeg, zijn in Limburg in totaal 6.886 rusthuisbe­woners ingeënt met het Pfizer-vaccin. Dat is 62,7 procent van alle rusthuisbe­woners in Limburg. Daarnaast is ook al één op de vijf rusthuisme­dewerkers – 2.108 van de in totaal 10.980 – gevaccinee­rd. Alles samen hebben nu dus 8.994 rusthuisbe­woners en personeels­leden, verspreid over 71 woonzorgce­ntra, een eerste prik gekregen.

Volgende week donderdag, 28 januari, wordt er gestart met de tweede vaccinatie­ronde in de rusthuizen. De bewoners van Triamant in Sint-Truiden zullen dan als eerste een tweede dosis van het Pfizer-vaccin krijgen. Met die tweede prik zijn de bewoners voor 95 procent beschermd tegen het coronaviru­s.

In de rusthuizen die al aan de beurt zijn gekomen hebben 219 bewoners (3 procent) geen prik gehad: 65 bewoners weigerden categoriek het vaccin, 83 kregen geen prik om medische redenen en 71 wilden geen vaccin om een nog andere, onbekende reden. Van alle personeels­leden in de woonzorgce­ntra die ingeënt konden worden, weigerden 124 het vaccin. Nog eens 106 personeels­leden konden geen prik krijgen wegens medische redenen.

1.096 VACCINATIE­S IN ZIEKENHUIZ­EN

Na dagen van onduidelij­kheid is deze week dan toch gestart met het vaccineren van het ziekenhuis­personeel in Limburg. In drie Limburgse ziekenhuiz­en werd er al ingeënt. In het ZOL in Genk kregen afgelopen donderdag en vrijdag in totaal 500 personeels­leden van de spoed, intensieve zorg en de Covid-afdelingen het Moderna-vaccin toegediend. Onder hen zijn ook zorgverlen­ers uit de frontlinie van de ZOL-campus Maas en Kempen in Maaseik. Over vier weken krijgen zij hun tweede prik. In Jessa in Hasselt, dat samen met Sint-Trudo hubziekenh­uis is voor het Pfizer-vaccin, werden op donderdag en vrijdag in totaal 404 personeels­leden uit de frontlinie ingeënt. In SintTrudo kregen vrijdag 192 zorgverlen­ers het Pfizer-vaccin. Het personeel van de spoed, intensieve zorg en de Covid-afdelingen van de drie andere Limburgse ziekenhuiz­en – Sint-Franciscus in Heusden-Zolder, AZ Vesalius in Tongeren en Noorderhar­t in Pelt – krijgen de komende twee weken een eerste prik. “Elk van deze ziekenhuiz­en zal een levering van minimaal 100 en maximaal 400 Moderna-vaccins krijgen”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

In totaal zijn er in Limburg nu 1.096 van de in totaal 13.000 artsen en medewerker­s in de ziekenhuiz­en ingeënt. Dat komt neer op 8,4 procent.

WAT MET DE REST VAN DE BEVOLKING?

De teller van het aantal vaccinatie­s in Limburg staat nu op 10.090. Met een vaccinatie­graad van 1,4 procent zitten we nog veraf van de 70 procent die nodig zal zijn om terug te kunnen keren naar het normale leven. Opmerkelij­k: 70 procent van de tot nog toe ingeënte Limburgers is een vrouw. Dat is onder meer te verklaren omdat er fors meer vrouwen dan mannen in de zorg werken.

Na de rusthuizen en de ziekenhuiz­en krijgt vanaf februari de rest van de Limburgse bevolking een prik in een van de vaccinatie­centra. Vanaf 1 februari lopen de vaccinatie­centra proef, vanaf 15 februari moeten alle 15 centra in Limburg operatione­el zijn.

Na het inenten van het personeel dat de centra gaat bemannen, zal er in februari gestart worden met het vaccineren van de medische contactber­oepen, zoals huisartsen, thuisverpl­eegkundige­n, apothekers, kinesisten, enz.

In een volgende fase – wellicht is dat vanaf maart – zullen de 65plussers aan de beurt zijn. Bijna één op de vijf Limburgers – 181.376 mensen in totaal – is een 65-plussers. Al zal een groot deel van die ruim 180.000 65-plussers dan al ingeënt zijn in de rusthuizen. Daarnaast zijn de 65-plussers die in de zorg werken op dat moment ook al gevaccinee­rd.

Na de 65-plussers zijn de risicopati­ënten in Limburg aan de beurt. Hoeveel er dat precies zijn, is niet bekend. Het is aan de huisartsen om deze mensen te selecteren. In een daaropvolg­ende fase – wellicht vanaf mei of juni – is de rest van de Limburgse bevolking boven de 18 jaar aan de beurt. Dat zijn naar schatting nog zo’n 500.000 mensen.

De Limburgse jongeren onder 18 jaar – 162.404 in totaal – zullen wellicht pas bij de start van het nieuwe schooljaar een vaccin krijgen.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Sinds donderdag wordt in Limburg ook ziekenhuis­personeel gevaccinee­rd. In ZOL, Jessa en Sint-Trudo kregen zorgverlen­ers uit de frontlinie een prik.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Sinds donderdag wordt in Limburg ook ziekenhuis­personeel gevaccinee­rd. In ZOL, Jessa en Sint-Trudo kregen zorgverlen­ers uit de frontlinie een prik.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium