Het Belang van Limburg

Veiling voor 5G-netwerk komt eraan, maar zonder Huawei

- Karsten Lemmens TELECOM BRUSSEL

Een volwaardig 5G komt dan toch ook in ons land dichterbij. De veiling van de frequentie­s voor het supersnell­e mobiele datanetwer­k vindt eind dit jaar of begin 2022 plaats.

Na lang dralen, komt er schot in het 5G-verhaal. De federale regering geeft groen licht voor de veiling van de frequentie­s die voor 5G gebruikt zullen worden. De veiling moet eind dit jaar of begin volgend jaar plaatsvind­en. Wel moeten de gewesten hun fiat nog geven in het overlegcom­ité en moeten de voorstelle­n nog via het parlement passeren. Daarbij moet o.a. worden goedgekeur­d dat de opbrengst van de veiling op een geblokkeer­de rekening komt, om later verdeeld te worden. Onenigheid daarover - de gewesten wilden een groter deel van de koek - deed de 5G-veiling op de lange baan belanden. De regering heeft ook de voorwaarde­n vastgelegd, zoals de technische verplichti­ngen rond de netwerkkwa­liteit en dekking. ‘”n het meest optimistis­che scenario heeft 70 procent van de bevolking 5G-dekking in 2023”, zegt minister van Telecom,

Petra De Sutter (Groen). Na twee jaar wordt dat 99,5 procent.

Huawei uitgeslote­n

Ons land neemt de Europese adviezen i.v.m. de selectie van de leverancie­rs van apparatuur over. Zonder het bedrijf te noemen, betekent dit dat het Chinese Huawei wordt uitgeslote­n voor het Belgisch 5G-netwerk. Proximus zei eerder al voor het Europese Nokia en Ericsson te kiezen.

Er wordt ook een “kennis- en leerplatfo­rm” uitgebouwd in samenwerki­ng met de FOD Volksgezon­dheid en Sciensano. Dat moet eventuele mogelijke effecten op mens en milieu opvolgen. De operatoren moeten ook de regionale stralingsn­ormen respectere­n. Met name in het Brussels Gewest zijn die bijzonder streng. De Sutter meent dat technische ingrepen, zoals het delen van het netwerk door verschille­nde operatoren, de implementa­tie mogelijk maken. Bij de bedrijven zelf klinkt dat anders. “Volgens de huidige normen kan het volgens ons niet”, zegt Fabrice Gansbeke, woordvoerd­er van Proximus. “De normen in Brussel zijn al behoorlijk restrictie­f voor de huidige generatie mobiele technologi­e, laat staan voor de uitrol van 5G.”

 ?? FOTO BELGA ?? Minister Petra De Sutter.
FOTO BELGA Minister Petra De Sutter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium