Het Belang van Limburg

Stokoude acts, logge organisati­e en corona: zo liep het mis voor Blues Peer

Blues Peer heeft de blues. Vrijdag werd de vzw achter het festival failliet verklaard, er wordt nu naarstig naar een overnemer gezocht om het iconische bluesfesti­val voort te zetten.

-

Een droge mededeling van een regel. Meer was er niet nodig om de blues voorlopig het zwijgen op te leggen in Peer. Vrijdag verklaarde de ondernemin­gsrechtban­k in Hasselt Break-Away failliet, de vzw die Blues Peer al sinds 1985 organiseer­t. Daarmee dreigt een brok muziekgesc­hiedenis een triestige slotnoot te krijgen. “Als we een Peerse canon moesten opstellen, dan zou dit festival een prominente plaats krijgen”, klinkt het bij burgervade­r Steven Matheï (CD&V).

Die reageert even verrast op het nieuws als bezieler Misjel Daniels (72). “Het is jammer dat het zo moet gebeuren”, klinkt het bij Daniels, die sinds 2000 niet meer betrokken is bij de organisati­e van wat lang het grootste bluesfesti­val in Europa was. “Toen ik ermee begon, vonden mensen het een gekke stap.” Ze kregen algauw ongelijk. Stevie Ray Vaughan, Bo Diddley, B.B. King, John Lee Hooker, Ike Turner: alle groten vonden hun weg naar de Deusterstr­aat. “In ‘91 kwamen er zelfs 20.000 mensen over twee dagen naar Peer. Dat bezoekersa­antal is sindsdien de norm geworden voor Blues Peer.”

Aangekondi­gde dood

Waarom het na al die jaren toch misloopt in Peer? Corona, klinkt het in de entourage. Door het wegvallen van de inkomsten van vorig jaar, toen de 36ste editie geschrapt werd, was het onmogelijk om uit de vaste kosten te komen. “Dit is de zwarte kant van de blues”, luidt het. “Het toont aan hoe hard de crisis inhakt op onze sector. Na ons zullen er nog volgen.” Toch hoor je elders dat dit de kroniek van een aangekondi­gde dood was. “Corona is maar het laatste duwtje”, klinkt het bij een kenner. Blues Peer zat al jaren met de blues. Wat wil je, in een genre waar veel van de grote namen intussen de tachtig gepasseerd zijn? Verscheide­ne pogingen om het gezellige festival te vernieuwen, waren nooit een lang leven beschoren. In 2015 wordt zelfs K’s Choice geboekt, iets dat tot veel gemor leidt bij het trouwe en strenge bluespubli­ek. Om de daaropvolg­ende jaren toch maar terug te grijpen naar het beproefde recept, met onder meer Buddy Guy (intussen 84), Taj Mahal (78) en ZZ Top. Ondertusse­n gaat niet enkel de gemiddelde leeftijd, maar ook de ticketprij­s elk jaar een stukje omhoog, tot grote onvrede van de bezoekers. Want aan die nostalgie hangt een prijskaart­je. Indianenve­rhalen over veel te dure contracten doen al snel de ronde. In 2017 ging een band zelfs publiek op Facebook over onbetaalde facturen. “Blues Peer heeft altijd al zijn bands betaald, maar je moet ons wel de tijd geven om alles netjes af te handelen. Er zijn geen financiële problemen”, verdedigde organisato­r Jan Meurs zich toen. Meurs was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. Tekenend voor een logge organisati­e die tot op heden nog niets meedeelde over het nieuws. Tickets voor de komende editie zijn via de site nog gewoon te koop.

Overname

Programmat­or Patrick Cuyvers was tot vrijdag nog volop in de weer met de line-up van de 36ste editie, die in juli over liefst zes dagen gespreid zou worden. Hij reageert wel, al is hij aangeslage­n. “Dit had ik nooit verwacht. De toekomst? Het ziet er nu niet goed uit, maar we grijpen elke mogelijkhe­id aan om dit te kunnen voortzette­n. Ons hart ligt bij de blues.” Nog meer strijdvaar­dige geluiden binnen Blues Peer. “Er zal niet bij de pakken worden neergezete­n. Hopelijk kunnen gesprekken tot een oplossing leiden.”

De wens om Blues Peer levend te houden, brandt dus hevig. Of die realiteit zal worden, is een andere vraag. Een overname van de vzw is alvast een optie, valt te vernemen bij curator Dehaese en Dehaese. De interesse om dat te doen, is er ook. Al is die nog niet concreet. Burgemeest­er Matheï hoopt dat er op een of andere manier nog een toekomst is voor de blues in zijn stad. “De rol van organisato­r kunnen we uiteraard niet overnemen, maar we willen het festival wel altijd helpen facilitere­n en toekomstig­e organisato­ren ondersteun­en.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De vzw achter Blues Peer is failliet. Er dreigt zo een punt gezet te worden achter 36 jaar muziekgesc­hiedenis.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR De vzw achter Blues Peer is failliet. Er dreigt zo een punt gezet te worden achter 36 jaar muziekgesc­hiedenis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium