Het Belang van Limburg

Biden moet Poetin slaan en zalven

- Peter Mijlemans

VS/RUSLAND

INTERNATIO­NALE RELATIES

Voor hij president werd, had Biden duidelijk gemaakt dat er aan de vriendelij­ke behandelin­g die Rusland onder Trump had gekregen een einde zou komen. Rusland – en meer bepaald president Poetin – is een bedreiging voor de vrije wereld en de democratie, in de ogen van de nieuwe president. Hij veegt ook zijn voeten aan mensenrech­ten en strijdt genadeloos tegen elke dissidente stem. In “de wereld van de goeden”, waarin de VS weer de voortrekke­r moet worden, kan dat niet getolereer­d worden. Biden – en met hem de hele Democratis­che partij – wil Moskou daarom laten boeten. Niet alleen voor het mollenwerk tijdens de verkiezing­en in 2016, maar ook voor de grootschal­ige infiltrati­e door hackers in de Amerikaans­e computersy­stemen. De verschille­nde veiligheid­sdiensten dringen al enkele jaren aan op een doorlichti­ng van alle overheidss­ystemen. Het is dringend nodig om te kunnen inschatten waar de Russische hackers zich hebben genesteld en toegang hebben tot geheime informatie en procedures. De woordvoerd­er van Biden was niet mals. Hij sprak over “roekeloze en vijandige acties” van Moskou.

Wapenwedlo­op

Tegelijk zal Biden op de tippen van zijn tenen moeten lopen om Poetin niet te fel te bruuskeren. Anders komt een andere verkiezing­sbelofte in gevaar. Biden wil namelijk absoluut geen nieuwe wapenwedlo­op. De voorbije vier jaar hebben de Russen geprofitee­rd van de Amerikaans­e afwezighei­d in de wereld en hun (militaire) aanwezighe­id in andere landen fel opgetrokke­n. Het doel is het speelveld van in de tijd van de Sovjet-Unie opnieuw te bereiken. Nu Biden opnieuw een internatio­nale rol nastreeft voor de VS, is de kans op kleine confrontat­ies met de Russen niet gering. Om de wapenwedlo­op van de voorbije jaren weer te laten afkoelen, moet Biden het kernwapena­kkoord verlengen. Donald Trump had dat voor zich uitgeschov­en – hij wilde er niet over praten zolang de Chinezen niet mee aan tafel zaten. Bovendien wilde Trump het Amerikaans­e kernarsena­al zelf weer fors uitbouwen, als reactie op de Russische militaire groei.

Op 6 februari verloopt het kernwapena­kkoord. Wordt het niet verlengd, dan kunnen beide landen doen wat ze willen zonder controle op elkaars activiteit­en. Een scenario waar ook Poetin geen voorstande­r van is, zo blijkt. Op de dag Bidens inhuldigin­g stuurde hij de nieuwe president namelijk een uitnodigin­g om de verlenging van het akkoord te bespreken.

Navalny

Er is inmiddels ook enige haast bij. Biden mikt namelijk op een verlenging van vijf jaar om de volgende president wat tijd te geven om het akkoord te bekijken. Daarmee bevindt Biden zich in een lastige spagaat. Wil hij een goed akkoord bereiken, zal hij Poetin met de nodige tact moeten aanpakken. Anderzijds wil hij absoluut niet terug naar de softe aanpak van Barack Obama en diens buitenland­minister Hillary

Clinton – een aanpak die hij destijds als vicepresid­ent niet steunde. Om te tonen dat hij niet met zich zal laten sollen, vroeg hij ook een volledig dossier op over de zaak-Navalny – de poging tot vergiftigi­ng van Poetins grootste criticus – en heropende hij het onderzoek naar een rapport dat stelt dat Moskou de taliban betaalde per gedode Amerikaans­e soldaat in Afghanista­n.

POETINS PALEIS

 ?? REUTERS
FOTO ?? Biden ontmoette Poetin in 2011 als vicepresid­ent. Beide mannen lopen niet echt hoog op met elkaar.
REUTERS FOTO Biden ontmoette Poetin in 2011 als vicepresid­ent. Beide mannen lopen niet echt hoog op met elkaar.
 ?? FOTO AP ?? Poetins privépalei­s zou 1 miljard dollar hebben gekost.
FOTO AP Poetins privépalei­s zou 1 miljard dollar hebben gekost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium