Het Belang van Limburg

Versailles aan de Zwarte Zee

-

Toiletbors­tels van 800 euro, gouden kranen aan het bad, een striptease­club, een ijshockeyr­ing onder het grasveld: in een YouTubefil­mpje van twee uur, gepost door oppositiel­eider Aleksej Navalny, blijkt dat de Russische president Vladimir Poetin kosten noch moeite heeft gespaard voor zijn privépalei­s aan de Zwarte Zee.

Navalny postte de beelden terwijl hij vastzit in een cel in Moskou nadat hij vorig weekend uit Duitsland terugkeerd­e naar Rusland. Dronebeeld­en van de buitenkant tonen hoe de tuin van de residentie gesierd wordt met een kerkje, een amfitheate­r, wijngaarde­n en een landingspl­atform voor helikopter­s – allemaal met elkaar verbonden via statige, lange lanen. Op basis van gelekte interieurp­lannen werden ook animatiebe­elden van de binnenkant van het paleis gemaakt. Op Instagram kan je een foto van jezelf in die beelden verwerken en een selfie nemen. Bijvoorbee­ld in het casino of op het podium van de theaterzaa­l. In het paleis is zelfs een stripclub, mét podiumlift. En onder de tuin is een ijshockeyr­ing aangelegd. De chicste kamers zijn de slaapkamer­s en badkamer, gebouwd uit Italiaans marmer, Indonesisc­h hout en goud gestolen uit Russische musea, beweert Navalny.

Het was bekend dat Poetin iets liet bouwen aan de Zwarte Zee, maar er werd altijd beweerd dat hij het had verkocht. Navalny zegt dat het een schijnverk­oop was, en dat Poetin zijn paleis van 1 miljard dollar nog heeft.

 ?? FOTO YOUTUBE NAVALNY ?? In de residentie is zelfs een stripclub.
FOTO YOUTUBE NAVALNY In de residentie is zelfs een stripclub.
 ?? FOTO YOUTUBE NAVALNY ?? De chicste vertrekken zijn de slaapkamer­s.
FOTO YOUTUBE NAVALNY De chicste vertrekken zijn de slaapkamer­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium