Het Belang van Limburg

“Vijf dagen per week op golfterrei­n”

-

Als het kan, staat Jozef Smeuninckx (83) uit Hasselt vijf dagen in de week op het golfterrei­n. “De sport vereist vooral souplesse, maar als je 18 holes speelt, dan leg je toch al snel 12 kilometer af.”

Wanneer we Jozef bellen, staat hij net op het golfterrei­n. En dat is geen toeval. “Bij mooi weer ben ik hier vijf dagen in de week”, vertelt hij. “In Hasselt, maar ook op andere golfterrei­nen, zoals in Beringen.” Met golfen begon hij pas bij zijn pensioen, maar sporten was volgens de Hasselaar wel de rode draad doorheen zijn hele leven. “Vroeger had ik een zwembad, waar ik elke ochtend voor het werk indook. Vervolgens nam ik de fiets naar het werk, nooit de auto.”

Voor golfen moet je vooral lenig zijn, vindt Jozef. “Het is een souplesses­port. Maar als je 18 holes speelt, dan leg je toch al snel 12 kilometer af.” En het wil bovendien niet zeggen dat het de 83-jarige aan kracht of uithouding zou ontbreken. “Tijdens de lockdown ben ik een tiental keer naar de Ardennen afgezakt om te gaan wandelen of fietsen. Ik neem dan mijn elektrisch­e mountainbi­ke mee om de bossen in te trekken. Meestal leg ik dan toch tussen de 40 en 50 kilometer af. Of ik bang ben om te vallen? Nee hoor, ik ben nog redelijk behendig.”

Daarnaast is Jozef ook een fervent skiër. “Vroeger ging ik tien weken per jaar skiën, ik ben ook nog skimonitor geweest. Tegenwoord­ig ga ik nog zo’n drie weken per jaar. Normaal zou ik volgende week gaan, maar dat is afgezegd door corona. Hopelijk kan ik in maart gaan, en anders zeker in april. Ik doe trouwens nog vlot alle pistes, dat lukt allemaal nog perfect.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Jozef Smeuninckx begon pas na zijn pensioen met golfen.
FOTO SVEN DILLEN Jozef Smeuninckx begon pas na zijn pensioen met golfen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium