Het Belang van Limburg

“Ik voel me beter als ik beweeg”

-

De Hasseltse straten heeft hij inmiddels ingeruild voor veilige rollen binnenshui­s, maar de koersfiets van Hasselaar Josephus Jacobs (86) is nog altijd dezelfde als voorheen. “Het tempo drijf ik serieus op, achteraf ben ik toch wel moe.”

“Ik heb heel mijn leven veel gesport. Ik fietste en ging naar de fitness”, vertelt een kranige Josephus. “Maar met het ouder worden, wordt het toch gevaarlijk­er om in het verkeer te fietsen. Daarom doe ik dat nu op rollen.” Drie keer per week kruipt hij op zijn koersfiets. “Dat is nog altijd dezelfde fiets als vroeger, alleen het stuur heb ik laten vervangen door een gewoon stuur. In de zomer fiets ik 25 minuten, nu nog een kwartier. De lucht is immers te koud.”

Tijdens dat kwartier drijft hij het tempo wel aardig op. “Elke twee minuten ga ik wat sneller, om op het einde langzaam weer af te bouwen. Ik ben toch serieus moe wanneer ik van de fiets stap.” De dagen waarop hij niet fietst, gaat hij wandelen of doet hij trappen. “Hier in de wijk wandel ik dan een goed half uur. Snelwandel­en kan je dat niet meer noemen, gewoon op mijn eigen tempo. In mijn appartemen­tsgebouw zijn 45 trappen, die ik drie keer na mekaar doe. Dat doe ik vooral om mijn benen te versterken. Ik hou me wel goed vast aan de leuning, want het is een gevaarlijk­e draaitrap.” Daarnaast doet hij ook elke ochtend in de badkamer zijn lenigheids­oefeningen. “Dat is bijvoorbee­ld wat met de armen zwikken en ronddraaie­n. Maar ook de benen, mijn hele lichaam wordt eigenlijk bewogen en gestrekt. Daarnaast doe ik ook regelmatig oefeningen op de grond voor mijn rug. Toen we vier jaar geleden van een groot huis naar ons appartemen­t verhuisden, heb ik me geforceerd met zelf van alles de trap op en af te willen dragen. Ik moest naar de kinesist om opnieuw te leren stappen. Maar nu gaat alles weer goed.”

Josephus volgt zijn gezondheid goed op. “Elke dag meet ik mijn hartslag en ga ik op de weegschaal staan. Ik weeg 74 kilo en dat probeer ik zo te houden. Als dat stijgt, moet ik wat minder snoepen. Mijn lengte is 172 cm. Enkele jaren geleden was dat nog 2 centimeter meer, maar ik ben een beetje gekrompen. (lacht) Fit blijven is belangrijk. Ik voel me beter als ik beweeg. Het geeft me goesting om dingen te doen.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Josephus Jacobs op zijn koersfiets op rollen.
FOTO SVEN DILLEN Josephus Jacobs op zijn koersfiets op rollen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium