Het Belang van Limburg

“Agressie neemt af als we filmen”

- Olivier Simons

BODYCAMS

HASSELT

kunnen uitrusten”, zegt woordvoers­ter Marleen Smeyers. “We gaan ook bekijken of we de beelden kunnen livestream­en naar de dispatchin­g. Opnames worden een maand bewaard, tenzij er een klacht komt over de interventi­e. In 2020 kregen we te maken met 94 feiten van geweld tegen de politie. We hopen dan ook dat de bodycams kalmerend werken.”

Minder agressie

Bij de politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerker­ken, die in augustus als eerste zone 14 bodycams inzette, merken ze dat er minder agressie is tegenover de agenten. “Bij een paar tussenkoms­ten hebben de inspecteur­s preventief de camera aangezet, bijvoorbee­ld voor een huiszoekin­g”, zegt korpschef Steve Provost. “Dat bleek een kalmerend effect te hebben en er is telkens niks gebeurd. Grote incidenten, waarbij de beelden als bewijsmate­riaal gebruikt moesten worden, hebben we nog niet gehad.” Dat beaamt Kris Janssen van de politie Heusden-Zolder. “De gebruikers van onze 13 camera’s merken dadelijk een effect. De verbale geweldspir­aal wordt quasi volledig en onmiddelli­jk doorbroken als burgers weten dat ze gefilmd kunnen worden.”

De politie LRH en Kempenland hebben allebei 14 bodycams, waar ze elke interventi­eploeg mee kunnen uitrusten. “Dit jaar willen we nog een 20-tal extra camera’s aankopen voor de dienst openbare orde en de verkeersdi­enst”, zegt Dorien Baens van LRH. De meeste andere politiekor­psen hebben bodycams besteld of zijn dat van plan. Bij politie HANO gaat het om een 20-tal camera’s, de politiezon­es Lanaken-Maasmechel­en, Lommel en Maasland wachten elk op hun 14 bodycams. De politie Kanton Borgloon en politie Bilzen-Hoeselt-Riemst willen er 10 bestellen, de politie Tongeren-Herstappe zeker 6. De zones Beringen/Ham/Tessenderl­o en Voeren schaffen voorlopig geen camera’s aan. Samen met de extra bestelling van LRH komen er in Limburg dus nog zeker 108 bodycams bij.

Corona

Hier en daar gooit corona wel roet in het eten. Opleidinge­n voor de agenten van de politie HeusdenZol­der en Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerker­ken zijn bijvoorbee­ld uitgesteld, waardoor maar een deel van hen een bodycam mag gebruiken. “Onze camera’s worden voorlopig maar sporadisch ingezet”, zegt Kris Janssen. “Volgende week is er toch opnieuw een opleiding, en dan zal het gebruik wel weer stijgen.”

CURIEUZENE­UZEN IN DE TUIN

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Hoofdinspe­cteur Tim Rollé van de politie Sint-TruidenGin­gelom-Nieuwerker­ken. De politiezon­e zette in augustus 2020 als eerste bodycams in op straat.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Hoofdinspe­cteur Tim Rollé van de politie Sint-TruidenGin­gelom-Nieuwerker­ken. De politiezon­e zette in augustus 2020 als eerste bodycams in op straat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium