Het Belang van Limburg

Virtuele SID-in verlengd, maar fysiek contact wordt gemist

-

Hogeschool PXL, UCLL en Universite­it Hasselt schakelen binnenkort een versnellin­g hoger om de laatstejaa­rs van het secundair onderwijs bij te staan in hun studiekeuz­e. Alles staat of valt met de evolutie van het coronaviru­s, maar de onderwijsi­nstellinge­n zetten vanaf nu volop in op info- en openlesdag­en. Het liefst fysiek en als het niet anders kan online. “Scholieren willen weten waar ze precies terechtkom­en als ze voor onze hogeschool kiezen”, zegt Erik De Winter van UCLL. “Veel jongeren maken de klik als ze onze labo’s en praktijklo­kalen zien. Dat wringt enorm, want dat mag nu niet.” Leerlingen zoeken bevestigin­g voor hun gevoel dat ze de juiste richting uitgaan met hun studiekeuz­e, weten ze ook bij de UHasselt. “Ze willen gerustgest­eld worden en dat kan het beste wanneer je elkaar fysiek ziet”, zegt Sarah Timmermans. “Je kan zoveel filmpjes bekijken en brochures downloaden als je wilt, uiteindeli­jk wil je als toekomstig­e student toch the real thing”, zegt Gerrit Schuermans van PXL. “Proeven van onze hogeschool kan het beste in levenden lijve.”

Inhaalbewe­ging

De SID-in (studie-informatie­dagen) die normaal in de Genkse Limburghal plaatsvind­t, moest dit jaar uitwijken naar een online platform. Dat verliep niet altijd even vlot, zo blijkt uit een aantal ervaringen van docenten als leerlingen. Sommige scholieren hadden technische problemen bij het inloggen of raakten niet in videochats, waar docenten dan weer vruchteloo­s zaten te wachten op geïnteress­eerden.

“De moeilijkhe­den deden zich vooral voor in de eerste week van de SID-in, toen scholen uit WestVlaand­eren en Vlaams-Brabant aan de beurt waren”, weet Sarah Timmermans. “Toen het aan de Limburgse scholieren was, waren de meeste pijnpunten aangepakt. Wat we vermoedden, kwam ook uit: online contact zorgt voor een drempel. Er kwamen niet zoveel vragen als op een fysieke beurs.” “We zijn er ons van bewust dat we niet alle leerlingen hebben bereikt”, zegt Elke Martens, relatiebeh­eerder secundair onderwijs van Hogeschool PXL. “We zien dat vooral gemotiveer­de leerlingen en betrokken ouders aanwezig zijn op online infomoment­en. Door alles online te organisere­n, missen we leerlingen en ouders die we wel konden spreken op een fysieke beurs. Ik hoop dat we snel een inhaalbewe­ging kunnen maken.” Toch is het niet ongebruike­lijk dat een studiekeuz­e langer op zich laat wachten. “We zijn tenslotte nog maar januari”, zegt Erik De Winter. “Klassenrad­en adviseren hun leerlingen doorgaans pas in april of mei. Dat is het moment waarop veel jongeren hun shortlist maken.”

Drie uur wiskunde

Om alle leerlingen de kans te geven de SID-in te bezoeken, blijft de virtuele beurs online tot eind februari, zij het niet meer interactie­f. De onderwijsi­nstellinge­n blijven intussen bereikbaar voor vragen. “Onze online infomarkt is 24 op 7 open”, zegt Sarah Timmermans van de UHasselt. “Daarnaast prikken we data voor infodagen en zijn er opgenomen openlesdag­en. Op woensdagna­middagen doen we een ask me anything (vraag me alles, nvdr) op Instagram. We merken dat jongeren het fijn vinden om ook op die manier te worden geïnformee­rd.”

Jongeren willen vooral weten of hun vooropleid­ing voldoende is om een bepaalde studie te starten. Klassieker­s als ‘Ik heb maar drie uur wiskunde gehad, is dat genoeg?’ of ‘Moet je goed zijn in talen?’ zijn schering en inslag. Sommige leerlingen gaan in de diepte en vragen wat een vak precies inhoudt en of ze bepaalde computerpr­ogramma’s moeten aankopen. Anderen zijn nieuwsgier­ig naar vervolgopl­eidingen: ‘Kan ik hierna nog verder studeren?’ Er is ook vraag naar examenkans­en, beroepsmog­elijkheden en – dromen staat vrij in coronatijd­en – Erasmus en buitenland­se projecten.

 ?? FOTO RR ?? De SID-in had in Limburg normaal gezien in de Genkse Limburghal moeten plaatsvind­en.
FOTO RR De SID-in had in Limburg normaal gezien in de Genkse Limburghal moeten plaatsvind­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium