Het Belang van Limburg

Dubbel zoveel bestelwage­ns op de weg dankzij e-commerce

- Dominiek Claes

BESTELECON­OMIE BRUSSEL Het aantal bestelwage­ns op de Belgische wegen is sinds het begin van deze eeuw meer dan verdubbeld: van bijna 400.000 in 2000 tot ruim 800.000 in 2020. Met veel dank aan de doorbraak van e-commerce.

Dat blijkt uit cijfers die de koepelfede­ratie van de voertuigen­industrie Febiac vrijdag heeft bekendgema­akt. De coronapand­emie heeft inderdaad de bestelecon­omie tot het nieuwe normaal verheven. Meer en meer mensen vinden het doodgewoon dat pakjes thuis geleverd geworden. De bestelwage­ns, officieel de lichte bedrijfsvo­ertuigen, hebben zich ontpopt tot de ijverige werkbijen die al die pakjes tot aan onze deur brengen. De verkoop van het aantal nieuwe bestelwage­ns is sinds 2010 dan ook voortduren­d blijven groeien. In tien jaar tijd steeg de verkoop van nieuwe bestelwage­ns met 55 procent tot 81.219 exemplaren in 2019. Maar in 2020 is de verkoop gestokt, vooral te wijten aan het feit dat vele bedrijven hun investerin­gen door de belabberde economisch­e situatie hebben uitgesteld. In 2020 zakte de verkoop tot 71.313 stuks (-12 procent vergeleken met 2019). “Het is ongetwijfe­ld dankzij de vernieuwde boost van de e-commerce dat de verkoop nog relatief sterk is gebleven”, zegt directeur communicat­ie Joost Kaesemans van Febiac.

Voertuigen­park

Door de forse toename van de verkoop, is het park aan bestelwage­ns flink gegroeid. In 2020 reden er alles samen 829.416 bestelwage­ns rond op onze wegen. Dat zijn er 3,8 procent meer dan in 2019. Vergeleken met het begin van deze eeuw is het Belgische park aan bestelwage­ns nu meer dan verdubbeld.

De meest populaire bestelwage­n was in 2020 de Fort Transit (Custom), ooit nog in Genk gebouwd, gevolgd door de Renault Master en de Mercedes Sprinter. Van de meer dan 800.000 bestelwage­ns in ons land rijdt de overgrote meerderhei­d (91,2 procent) op diesel. In 2020 werden toch ook al 990 bestelwage­ns op aardgas verkocht, en 446 elektrisch­e bestelwage­ns.

 ?? FOTO ?? De bestelwage­ns hebben zich ontpopt tot de ijverige werkbijen die al onze pakjes tot aan onze deur brengen.
FOTO De bestelwage­ns hebben zich ontpopt tot de ijverige werkbijen die al onze pakjes tot aan onze deur brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium