Het Belang van Limburg

Pas in maart zal allicht de knoop worden doorgehakt. IOC ontkent afgelastin­g van Spelen

-

De Britse kwaliteits­krant The Times dropte vrijdag een bommetje. Volgens een anoniem Japans regeringsl­id zou de Japanse overheid al hebben beslist om de Olympische Spelen definitief af te blazen en zocht ze enkel nog naar een waardige manier om dat zonder gezichtsve­rlies te kunnen communicer­en. De Japanse regering en het Internatio­naal

Olympisch Comité waren er als de kippen bij om het verhaal af te doen als “categoriek onwaar”.

Feit is dat in Japan het draagvlak voor de Spelen op een dieptepunt staat. Uit een recente opiniepeil­ing werd duidelijk dat meer dan 80 procent van de Japanners vindt dat de Spelen niet kunnen doorgaan. “In maart zal allicht de knoop pas worden doorgehakt”, weet Bernard Catrysse, al 32 jaar Belg in Japan en het aanspreekp­unt voor de Belgische olympiërs in Tokio. “Premier Yoshihide Suga zei vrijdag nog dat ze voor de Spelen niet afhangen van de vaccinatie en dat hij met IOC-voorzitter Thomas Bach heeft afgesproke­n dat ze gewoon doorgaan. In Japan start men immers pas in februari met vaccineren en zal er nog geen groepsimmu­niteit zijn tegen eind juli.”

Met of zonder publiek?

En dus is een scenario met enkel Japans publiek of zelfs zonder publiek op dit moment het meest waarschijn­lijke. “Het is absoluut zeker dat de Spelen er anders zullen uitzien dan we gewend zijn”, meent Belgisch delegatiel­eider Gert Van Looy. “Maar in welke vorm en met hoeveel publiek valt nog af te wachten. We hebben dagelijks contact met mensen uit Japan en niemand - organisato­ren, het IOC, de Japanse regering spreekt over een afgelastin­g. Alles wijst erop dat de Spelen zullen doorgaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium