Het Belang van Limburg

“Bodart doet aan Ryan denken”

-

Bodart werd tweede in de verkiezing voor Doelman van het Jaar en staat momenteel ook tweede in het clean sheet-klassement van de Pro League, telkens achter Simon Mignolet. “Die tweede plaatsen zijn meer dan verdiend”, vindt Van Steenbergh­e. “Mignolet liet zich ook lovend uit over Arnaud. Als de beste keeper in België dat zegt, doet dat deugd.”

Net als Mignolet gold Bodart in de jeugd nooit als het grootste talent. Van Steenbergh­e: “Arnaud heeft het niet cadeau gekregen. Het is zijn eigen verdienste dat hij staat waar hij nu staat. Als je foto’s van drie jaar geleden bekijkt, zie je dat hij fysiek veel progressie heeft geboekt. Hij heeft enorm veel spiermassa gekweekt en staat conditione­el een pak sterker. Hij voert gediscipli­neerd zijn extra werk uit, in de schaduw en niet via sociale media. Arnaud is op en top profession­al, qua verzorging, matchvoorb­ereiding, recuperati­e, voeding. Alles wat hij doet lijkt simpel, maar dat komt door zijn inspanning­en en die betalen zich uit.”

Bevestigen

Na een sterk debuut bevestigt Bodart dit seizoen, vaak het moeilijkst­e voor jonge spelers. “Dat is niet evident, maar wel iets waar we naartoe hebben gewerkt. Vorig jaar zijn we daar al mee begonnen. Arnaud werd op de kaart gezet en ik heb hem een structuur gegeven. We wisten dat Arnaud dit seizoen beslissend­er moest worden en meer persoonlij­kheid moest gaan tonen. Hij gaat daar goed mee om. In de drie Europese kwalificat­iematchen was hij meteen bepalend. Hij pakte toen een strafschop waardoor hij meteen in de goede flow terechtkwa­m.”

De meest opvallende actie van Bodart dit seizoen was ongetwijfe­ld zijn doelpunt in de laatste minuut tegen Eupen. “Dat was mooi, maar ik zie hem liever ballen pakken”, lacht Van Steenbergh­e. “Arnaud is van nature eerder een bedeesde jongen. Hij blijft in alle omstandigh­eden rustig en koel. Aan Ochoa heeft hij kunnen zien dat je daar veel aan hebt. Ik geef mijn doelmannen steeds mee dat je een topdoelman niet alleen aan zijn goede matchen herkent, maar ook aan hoe hij met fouten omgaat. Voor iemand van 22 doet hij dat uitstekend. In mijn analyses wind ik er geen doekjes om. Wit is wit en zwart is zwart. Hij accepteert wat er gezegd wordt, want alles staat in functie van beter worden.”

Toch lijkt Bodart het met zijn 1m86 aan de vereiste lengte te ontbreken om bij een Europese (sub)topploeg een vaste waarde te worden. Van Steenbergh­e ziet dat anders. “Ik heb dat inderdaad een paar keer gelezen, maar kijk eens naar Pepe Reine (1m87, nvdr.) of Roman Bürki (1m88, nvdr.) van Dortmund. Dat zijn ook geen doelmannen van boven de 1m95. Mathew Ryan is 1m83 en heeft na drie goede jaren bij Brighton een transfer naar Arsenal beet. Het is een kwestie van je minpunten te compensere­n. Een kleinere keeper moet werken aan zijn kracht in de benen, zodat hij hoger kan springen of zweven.”

Mentale weerbaarhe­id

Van Steenbergh­e werkte bij Club

Brugge samen met Ryan en ziet raakvlakke­n tussen zijn huidige en voormalige pupil. “Ik zei vorig jaar dat Bodart me aan Ryan deed denken. Er waren verschille­nde mensen die me erop wezen dat dat een ander niveau is, maar ik heb Ryan ook gekend toen hij 21 was en dezelfde technische foutjes maakte die Arnaud nu maakt. Die fase moet je zo goed mogelijk doorkomen. Wat beleving en mentale weerbaarhe­id betreft vind ik ze heel vergelijkb­aar. Mathew had een ongeloofli­jke sportmenta­liteit en dat vind ik bij Arnaud onmiddelli­jk terug. Hij beheerst zijn zestien meter en heeft geen schrik om hoog te spelen of om fouten te maken. Daar word je een betere doelman van”, aldus Van Steenbergh­e.

 ?? FOTO BELGA ?? Bodart in volle actie. “Arnaud beheerst zijn zestien meter en heeft geen schrik om hoog te spelen of om fouten te maken”, aldus keeperstra­iner Jan Van Steenbergh­e.
FOTO BELGA Bodart in volle actie. “Arnaud beheerst zijn zestien meter en heeft geen schrik om hoog te spelen of om fouten te maken”, aldus keeperstra­iner Jan Van Steenbergh­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium