Het Belang van Limburg

Ronde door Limburg voor medicijn: “Zonder kan ik niet werken”

-

Al 24 jaar lang lijdt Bart aan de ziekte van Crohn. Dat is een inflammato­ire darmziekte die zich kenmerkt door chronische ontsteking­en in het spijsverte­ringsstels­el. De overgang van de dunne naar de dikke darm is het meest gevoelig voor ontsteking­en. De oorzaak is onbekend, wel is er steeds meer consensus dat het een immuun gemedieerd­e aandoening is. Daar is ook Bart van overtuigd. “Er is niks mis met mijn darmen, maar mijn immuunsyst­eem denkt van wel. Daarom worden daar goede cellen afgebroken, met ontsteking­en als gevolg. Dat zorgt voor buikpijn, diarree en bloed in de stoelgang. Een ontsteking in de darmwand kan ook leiden tot darmperfor­aties en abcessen. Ik ben al drie keer geopereerd, telkens moest ik een stukje darm laten weghalen.”

Omdat de ziekte bij Bart gepaard gaat met reuma, is hij arbeidsong­eschikt verklaard. Thuiszitte­n is echter niets voor hem. Dankzij het geneesmidd­el Questran wordt hij daar ook niet toe gedwongen. “Zonder dat medicijn zou ik hele dagen voortduren­d diarree hebben”, zegt Bart. “Maar dat middel zorgt ervoor dat mijn stoelgang vaster wordt. Zo kan ik nu toch drie dagen per week gaan werken. Ik ben aan de slag in de bouwsector bij een specialist in renovatiew­erken. Mijn baas is zeer begripvol voor mijn situatie, daar ben ik hem erg dankbaar voor.”

Over de grens

Questran - een medicijn in poedervorm - maakt voor Bart dus een wereld van verschil. Enig probleem: de voorbije jaren is het middel met de regelmaat van de klok niet beschikbaa­r bij de Belgische apotheken. “Eerst ging ik naar een apotheker in Bergeijk, net over de Nederlands­e grens. Daar waren geen problemen met de voorraad. Ik kreeg dan wel 7,5 euro minder terugbetaa­ld, maar dat nam ik er graag bij.”

Maar die bron raakt al snel opgedroogd. “Meer en meer Belgen staken de grens over om daar Questran te kopen”, zegt Bart. “Dus raakte ook daar de voorraad uitgeput. Ik heb ook eens in Frankrijk besteld, maar dan moest ik zelf instaan voor de extra transportk­osten. Dat kwam toch al snel neer op 25 euro per doos, zo’n 50 euro per maand.”

Om dat te vermijden, maakt Bart met de moed der wanhoop een ronde door Limburg. “In Pelt, Oudsbergen, As, Genk, Peer… minstens tien apotheken heb ik bezocht. Maar niemand kon me verder helpen. Tot een apothekers­groep uit Neerpelt in al hun vestiginge­n een rondvraag heeft gedaan voor mij. Uit Leuven heb ik nu tien dozen gekregen. Een vervelende situatie, want ik begrijp dat andere mensen ook Questran nodig hebben. Ik heb dan ook meteen aan de apotheker laten weten dat ik gerust een doos wil afstaan als er iemand langskomt die dringend Questran nodig heeft.

Maar ook voor mij is het broodnodig. Zonder Questran kan ik mijn job niet houden.”

Buitenland­se verpakking­en

Voorlopig lijkt dat echter niet meer aan de orde. Na tussenkoms­t van twee patiëntenv­ereniginge­n heeft het FAGG de toelating gegeven aan de producent van Questran om buitenland­se verpakking­en op de markt te verdelen. Normaal gezien mag dat niet, aangezien die moeten voldoen aan de Belgische normen. Volgens professor Marc Ferrante, maag- en darmspecia­list in het UZ Leuven, is de schaarste daarmee niet definitief opgelost. “We kunnen verwachten dat er op korte termijn opnieuw tekorten optreden”, zegt Ferrante. “Daarom hebben we enkele farmaceuti­sche bedrijven benaderd die in andere landen generieke producten van Questran op de markt brengen. De meeste van hen zouden een registrati­eproces voor hun product in België kunnen starten, maar dat hebben ze nog niet gedaan. We hebben echter geen reden gekregen voor dit gebrek aan interesse.”

Dr. Ferrante en de patiëntenv­ereniginge­n hebben echter wel een vermoeden. De prijs die producente­n in België voor Questran mogen vragen, ligt heel laag in vergelijki­ng met andere Europese landen. “Dat zal farmaceuti­sche bedrijven blijven verleiden om hun producten niet of niet langer op de Belgische markt te verdelen.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium