Het Belang van Limburg

U leest massaal onze bijlage

- Door Joos Meesters

Wat vindt u van onze weekendbij­lage Plus? Dat wilden we graag van u weten. “Daarom hebben we een online enquête gedaan bij een willekeuri­ge selectie van 3.074 abonnees naar de beleving van onze weekendkra­nt”, zegt researchex­pert Kris Stevens. “Wat erg opvalt is dat de Plus voor een heel groot deel van hen een vaste afspraak is. Als we kijken naar de leesfreque­ntie, dan zien we dat 90 procent van de vrouwen bijna elk weekend in de bijlage leest. Bij mannen is dat 86 procent. Dat zijn hele hoge cijfers.”

Ook het waardering­scijfer ligt erg hoog. “Als we naar de tevredenhe­id van onze abonnees vragen, haalt de Plus een tevredenhe­idsscore van 8,2 op 10 bij mannen en 8,4 op 10 bij vrouwen. Ook dat is een heel mooie score.” Meer dan de helft (59 procent) van de abonnees zegt wel eens een artikel of volledige Plus-bijlage te bewaren om er later naar terug te grijpen.

Verborgen geld

Hoofdredac­teur Indra Dewitte: “Dit zijn fantastisc­he cijfers en inzichten. Ik denk dat je uit die resultaten mag besluiten dat we met een Limburgse bijlage die diepgraven­de stukken, achtergron­d en

Indra Dewitte Hoofdredac­teur duiding biedt, een heel brede groep van abonnees aanspreken. De mix van onderwerpe­n is erg gevarieerd, maar de artikels gaan ook in de diepte en dat weten onze lezers duidelijk te waarderen. Het is bijzonder fijn om te zien dat onze unieke weekendbij­lage zo veel en vaak gelezen wordt. Daar doen we het tenslotte voor. We gaan de komende tijd zeker blijven investeren in regionaal onderzoek en Limburgse kwaliteits­journalist­iek.”

Om u nog beter van dienst te zijn, hebben we dikte van de Plus opgetrokke­n naar 24 bladzijden. “Onder de noemer ‘HBvL Onderzoekt’ gaan we nog meer inzetten op regionale onderzoeks­journalist­iek”, zegt nieuwsmana­ger Koen Goris. “In deze provincie kan niemand anders dat uitgebreid­er dan Het Belang van Limburg. Zo brachten we begin dit jaar al een reportage over hoe het parket van Limburg het verborgen geld van criminelen in het buitenland opspoort. Volgende week focussen we op geothermie, oftewel aardwarmte. In de diepe ondergrond van de Limburgse en Antwerpse Kempen zit genoeg heet water om heel België 20 jaar lang van warmte te voorzien. Duizenden jobs en tientallen centrales zijn ons jaren geleden beloofd, maar tot nu komt er weinig terecht van de hooggespan­nen verwachtin­gen. Wij zoeken uit hoe dat komt en wat er in realiteit nog mogelijk is. Hoe zit het bijvoorbee­ld met het gevaar op aardbeving­en? Verder werken we ook aan een uitgebreid dossier over de landbouw in Limburg. Waar eindigt het verhaal van steeds meer en steeds groter?”

Kruiswoord­raadsel

Naast onderzoeks­journalist­iek mikt de Plus op een boeiende mix van artikelen over uiteenlope­nde onderwerpe­n, analyses en interviews met specialist­en in hun vakgebied. “Zo komt er bijvoorbee­ld nog een reeks gesprekken met Limburgse CEO’s en bedrijfsle­iders en gaat Stijn Meuris in een artikelenr­eeks op zoek naar de Vlaamse identiteit. Wat is dat eigenlijk, de Vlaming? Bestaat die mens?”

Tot slot: uit onze bevraging blijkt ook dat u het betere hersenwerk niet schuwt. “Ook de puzzels in de Plus vallen erg in de smaak: 54 procent van de abonnees die deelnamen aan de enquête, is verslinger­d aan het kruiswoord­raadsel, 43 procent kijkt uit naar ‘Zoek 8 fouten’ en 37 procent heeft een wekelijkse afspraak met de Sudoku-puzzels”, zegt Kris Stevens. “Als de Plus-lezer al iets zou veranderen, dan misschien wel dat er nóg meer puzzelplez­ier in de bijlage mag.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium