Het Belang van Limburg

“Enige regel: op bedrijf spreken we niet over privézaken”

-

Sandra Deraeve en Robin Bruninx

Encon

Sandra Deraeve en Robin Bruninx leiden het energiestu­diebureau Encon.

Sandra Deraeve (43) en Robin Bruninx (42) hielden in 2002 samen het energiestu­diebureau Encon boven de doopvont. Maar Sandra stapte pas in 2009 ook operatione­el aan boord van het bedrijf. “En dat was nodig”, erkent Robin Bruninx. “De start-up van toen kon geen loon uitbetalen, het kwam dus aanvankeli­jk goed uit dat Sandra met haar job in de energiesec­tor voor financiële zekerheid kon zorgen voor ons gezin. Later was haar komst broodnodig om organisati­e, administra­tie en structuur aan te brengen binnen Encon. Zij zorgt voor de ruggengraa­t van Encon.” En daarmee zijn de beide rollen binnen het familiebed­rijf ook mooi uitgeteken­d. Sandra is bestuurder en daarnaast verantwoor­delijk voor HR, administra­tie en financiën. Robin heeft evenveel aandelen als Sandra (samen hebben ze de meerderhei­d), is gedelegeer­d bestuurder en CEO. Hij staat in voor strategie, innovatie, motivatie en inspiratie. “We gebruiken elkaar vaak als eerste klankbord. Ik zal nooit een kwestie naar de raad van bestuur brengen zonder ik er met Robin over gebabbeld heb”, zegt Sandra. “Onze raad van bestuur vormt het uiteindeli­jke klankbord.”

Of er onderlinge afspraken zijn over wanneer er over het bedrijf wordt gebabbeld? “Niet echt”, zeggen ze beiden. “Dat is eerder organisch gegroeid. Toen het bedrijf nog kleiner en minder georganise­erd was en in moeilijke tijden, werd vaker over het bedrijf gebabbeld, over emoties en verhalen vanop de bedrijfsvl­oer. Nogal logisch, we hadden ons huis immers in onderpand moeten geven. Nu spreken we thuis nog wel over het bedrijf, ook met de kinderen (14 en 16). Maar er zijn geen formele afspraken daarover. De enige regel die we hebben is dat we op het bedrijf nooit over onze privézaken praten. Sommige medewerker­s wisten pas na maanden dat wij een koppel waren.”

Vervangbaa­r

“Een stabiele relatie tussen ons twee is belangrijk voor het bedrijf”, zegt Sandra Deraeve. “Maar het bedrijf staat of valt niet met onze relatie. Ook als we uit elkaar zouden gaan, zouden we profession­eel kunnen samenwerke­n. We zijn nu ook beiden vervangbaa­r.” Dat vindt ook Robin Bruninx: “Belangrijk­er is dat we samen dezelfde visie op lange termijn koesteren, en dat we elkaar volledig vertrouwen. Daarzonder is dit niet mogelijk.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium