Het Belang van Limburg

Biden kiest voor aloude interventi­onisme

-

Het zal een voortzetti­ng zijn van hetgeen Obama, vader en zoon Bush, en Clinton vóór hem realiseerd­en, met name de visie dat de VS het lichtend voorbeeld zijn voor de wereld, en manu militari een westerse vorm van liberal democracy trachten te verspreide­n - en daarbij in recente tijden vaker faalden dan slaagden.

Wanneer men het bilan maakt van Trumps presidents­chap, blijk dat hij de wereld in twee kampen verdeelde. Aanhangers verdedigen Trump door terecht te stellen dat hij onder meer de eerste president sinds lang was die geen internatio­naal militair conflict startte; en waren ze niet door corona geteisterd, dan zouden de Amerikaans­e economisch­e en financiële cijfers uitermate positief geweest zijn. Tegenstand­ers stellen, ook terecht, dat hij zijn eigen land in rep en roer zette en dat de interne Amerikaans­e verdeeldhe­id buitenspor­ige hoogten bereikte, onder meer door autoritair en narcistisc­h leiderscha­p. Om een deftige kritische analyse te maken is tijd nodig en een langetermi­jnperspect­ief, maar de waarheid ligt waarschijn­lijk ergens in het midden.

Wat het geopolitie­ke forum betreft, maakte Trump alleszins enige vooruitgan­g. Zijn toenaderin­g tot Noord-Korea en initiatiev­en voor vrede in het Midden-Oosten, met de historisch­e Abraham Akkoorden, zijn illustrati­es dat hij in eerste plaats aan het eigen volk dacht, en realpoliti­k boven wereldleid­erschap verkoos, maar wel resultaten boekte. Anderzijds is het lijden in Jemen er zeker niet op verminderd en werd Trumps houding tegenover zowel China als Rusland zwaar bekritisee­rd. Het is dus geen eenzijdig verhaal van winst of verlies, en dat zal Bidens interventi­onisme zeker ook niet zijn. Biden zal, na enkele initiële stappen die hem zeker in progressie­ve kringen wereldwijd credibilit­eit en appreciati­e zullen opleveren, op

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium