Het Belang van Limburg

Popsterren kiezen eieren voor hun hits

-

Voor sommige popartiest­en lijkt het alsof Kerstmis nooit geëindigd is. Sinds het begin van het nieuwe jaar regent het berichten over muzikanten die miljoenen euro’s opstrijken met de verkoop van de auteursrec­hten op hun oeuvre. In de voorbije twintig dagen deden Neil Young, producer Jimmy Iovine, Shakira, Lindsey Buckingham en Mick Fleetwood (beiden Fleetwood Mac), Ryan Tedder (OneRepubli­c) en Ian Levine (Take that) hun royaltyrec­hten (of een deel ervan) van de hand. Net voor Nieuwjaar tekenden Stevie Nicks en Bob Dylan twee van de meest tot de verbeeldin­g sprekende deals: de eerste mocht 82 miljoen euro op haar rekening schrijven toen ze akkoord ging dat muziekuitg­ever Primary Wave voortaan 80 procent van haar uitgavecat­alogus mocht incasseren. Bawb kreeg liefst 240 miljoen van Universal voor zijn volledige catalogus.

Win for life-ticket

Die snelle opeenvolgi­ng is geen toeval, zegt Luc Gulinck. Met Never Mind The Small Print levert hij artiesten advies over de juridische en zakelijke aspecten van de muziekindu­strie. “De exploitati­emogelijkh­eden voor auteursrec­hten zijn de afgelopen jaren verveelvou­digd. Voordien kreeg een auteur vooral kort na de release van een song een mooie vergoeding via de cd-verkoop, en druppelde er nadien nog geld binnen via bijvoorbee­ld radio-airplay. Maar bij streaming levert elke nieuwe play ook een microvergo­eding op. Op heel lange termijn kan dat voor succesvoll­e songs meer opleveren, zeker nu streamingd­iensten uitbreiden naar nieuwe markten als China en India. Daarnaast zijn synchronis­atiedeals, waarbij songs tegen een vergoeding gebruikt worden in films, advertenti­es, series of games, alleen maar belangrijk­er geworden.”

Met zo’n evolutie zou je verwachten dat de betrokken artiesten de ‘Win for life’ van een hit zelf in handen houden. “Maar voor artiesten aan het eind van hun carrière kan zo’n verkoop bijvoorbee­ld een vorm van vermogensp­lanning zijn”, zegt Stefaan Moriau van de Belgische muziekuitg­everij CTM en docent Intellectu­ele Eigendom aan PXL Music. “Niet alle erfgenamen willen zich bezighoude­n met de administra­tie en het detectivew­erk dat komt kijken bij rechtenbeh­eer.” Een jongere artiest als Blink-182-gitarist Tom DeLonge ziet de verkoop dan weer als een voorschot: hij noemde het “een financieel fundament om nog decennia muziek te kunnen maken.”

“En voor de duidelijkh­eid: die deals betekenen niet dat die artiesten géén inkomsten meer halen uit verkoop, streams of airplay”, zegt Moriau. “Het auteursrec­ht wordt vaak beheerd door een auteur en een uitgever, en de verkopen betreffen meestal enkel dat laatste deel. Dat aandeel onvervreem­dbaar auteursrec­ht blijven songschrij­vers incasseren. Zo profiteren ze mee van een gemotiveer­de uitgever. En als ze de song niet alleen schreven, maar zelf ook opnamen, worden ze nog steeds vergoed via royalty’s van het label en de bijbehoren­de naburige rechten.”

#FixStreami­ng

Dat zoveel deals mekaar nu snel opvolgen, ligt ook aan de politieke context. Amerikaans president Joe Biden liet al verstaan dat hij de meerwaarde­belasting wil optrekken van 20 naar 37 procent. Wie dus wil cashen moet het nu doen, zeker aangezien fondsen als Hipgnosis tot veertien keer het gemiddelde jaarlijkse royalty-inkomen uitbetalen in één uitkoopsom.

Het agressieve opkoopgedr­ag van dat investerin­gsvehikel van de voormalige muziekmana­ger Merck Mercuriadi­s is misschien nog de grootste factor in de opvolging van deals. Young, Iovine, Shakira en Buckingham verkochten hun uitgaverec­hten allemaal aan Hipgnosis. Door zijn fonds op de beurs te brengen, wist Mercuriadi­s een flinke oorlogskas te verzamelen bij investeerd­ers: hij zou al meer dan 1,7 miljard dollar hebben uitgegeven aan catalogi.

Daar zitten prijsbeest­en tussen. Via de rechten van coauteurs als The-Dream, Johnny McDaid en Poo Bear heeft Hipgnosis ook hits als Beyoncés

Stefaan Moriau

Docent PXL Music

Single ladies, Ed Sheerans Shape of you en Justin Biebers Despacito in de portfolio. Toch rijst de vraag: valt zo’n investerin­g nog terug te verdienen? “Zo’n bedrijf weet waar het mee bezig is”, zegt Gulinck. “Ze hoeven hun investerin­gen niet terug te verdienen op drie jaar: ze hebben die auteursrec­hten tot zeventig jaar na het overlijden van de artiest. Bovendien exploitere­n ze die rechten proactief, door goeie synchronis­atiedeals te zoeken. En hoe groter hun catalogus, hoe sterker ze staan tegenover de streamingd­iensten.” Want ook in het #FixStreami­ng-debat, waarmee het Britse parlement het uitbetalin­gsmodel van Spotify en co. onder de loep neemt, begint Mercuriadi­s zich te roeren. Hij bepleit onder meer dat Spotify het percentage van zijn inkomsten dat het doorstort aan auteurs (zo’n tien procent) moet optrekken ten nadele van het aandeel van platenfirm­a’s (zo’n zestig procent). “De reden dat de drie grootste muziekuitg­evers dat zelf nog niet bepleitten, is omdat ze onderaanne­mingen zijn van de drie grootste platenfirm­a’s”, zei Mercuriadi­s daarover bij Music Week. Mocht dat lukken, dan wordt Hipgnosis’ catalogus plots een stuk meer waard.

Aandelen

Dat optimisme weerklinkt ook op de beurs van Londen. Wie in januari 2020 een aandeel van Hipgnosis Song Fund kocht, zag dat het afgelopen jaar met 11,4 procent in waarde stijgen. “Muziekrech­ten op bewezen hits kunnen behoorlijk crisisproo­f zijn als investerin­g”, zegt Moriau. “Net voor de crisis in 2008 stapte CTM nog naar een Nederlands pensioenfo­nds met de boodschap dat ze beter ook in muziekrech­ten zouden investeren dan louter in bankaandel­en. Dat heeft hen toen geen windeieren gelegd. Mensen vergeten soms dat muziek waarde heeft: mensen kopen tickets voor concerten, betalen voor hun streaminga­bonnemente­n, onthouden reclame door een leuk liedje. Dat levert geen snelle winsten op, maar het is wel stabiel: van Bob Dylan of Neil Young weet je dat die nog decennia beluisterd zullen worden.”

 ?? FOTO'S RR/AP ??
FOTO'S RR/AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium