Het Belang van Limburg

LOMMEL SK - RWDM “Ik verlies mijn haren, maar ben gelukkig nog niet grijs”

- Sven Claes

Zes maanden is Liam Manning (35) intussen coach van Lommel SK. We legden de Britse coach op de rooster en schotelden hem voor de start van de terugronde vijf onderwerpe­n voor. Trust the process - waar hebben we dat nog gehoord? - blijft de boodschap.

Over nieuwkomer­s

De Japanner Koki Saito (19) is momenteel de enige nieuwkomer aan de Gestelsedi­jk, middenveld­er Diego Rosa (18) is nog onderweg vanuit Brazilië. “Talen zijn niet mijn sterkste kant, maar we hebben Koki een warm welkom gegeven. Er voegt zich ook een tolk bij hem om zijn integratie te vergemakke­lijken. Hij is een blij kind en ik heb veel respect voor de Japanse cultuur. Over de komst van Rosa blijf ook ik in het ongewisse. Het papierwerk schiet goed op, maar er is nog geen zekerheid wanneer hij in België verwacht wordt. Er is mogelijk ook nog een rechtsacht­er of centrale verdediger op komst, maar een naam heb ik niet. In de achterlini­e kunnen we zeker nog iemand gebruiken.”

Over vertrekker­s

Langs uitgaande kant pakten Jamal Aabbou (Lierse), Mitja Krizan (NK Bravo) en Sebastiaan Brebels (KA Akureyri) al hun biezen. Jonathan Hendrickx volgt nog. “Het was niet eenvoudig om Brebels en Hendrickx te laten gaan. Het zijn tweede goede karakters, die de reeks op hun duimpje kennen. We hadden Seba (Brebels, nvdr.) nog kunnen houden tot het einde van het seizoen, maar met alle concurrent­ie op het middenveld wilde ik zijn ontwikkeli­ng ook niet in de weg staan. We kunnen niemand speelminut­en garanderen. Jona (Hendrickx, nvdr.) zit in dezelfde situatie. Beiden verdienen meer dan alleen maar backup te zijn. We zijn tegen iedereen open en eerlijk geweest.”

ZONDAG 20 UUR

Over de voorbereid­ing

Lommel SK annuleerde eerder deze maand een oefenwedst­rijd tegen Antwerp FC op eigen initiatief vanwege de hoge blessurela­st. Daarna gooide de sneeuwval tegen KV Mechelen roet in het eten. Met slechts één uur tegen KRC Genk in de benen in vijf weken tijd wordt de terugronde aangevat. “Ik plaats daar geen vraagteken­s bij. Ik zie de spelers elke dag op training. We lagen na Club NXT veertien dagen stil, maar iedereen trainde individuee­l verder. Iedereen is bijzonder gediscipli­neerd en tegen KRC Genk stonden we fysiek sterk. Niemand had last van vermoeidhe­id. Vorige week was niet ideaal met het vertrek van Aabbou, blessures en één coronabesm­etting. In totaal waren we zo plots vijf spelers kwijt. We volgen alle gps-data nauwgezet op en spelen ook onderlinge partijen om iedereen wedstrijdf­it te houden.”

Over de zwakste plek

Doelman Tomas Svedkauska­s moest zich in de heenronde 23 keer omdraaien, een duidelijk werkpunt voor de selectie van Manning. “In de terugronde moeten we lessen trekken uit wat we geleerd hebben voor Nieuwjaar. Zelfreflec­tie. In de thuiswedst­rijd tegen Union gaven we de punten zelf weg. We slikten veertien doelpunten door individuel­e fouten. We zijn een jonge groep. Als je vooruitgan­g wil boeken als minder ervaren speler kan je deze fouten niet week na week blijven maken. In de eerste wedstrijd tegen Seraing werden we iedere keer gepakt op de tegenaanva­l. Ik voelde me toen echt kwetsbaar, maar de laatste maanden sta ik al een pak sterker in mijn schoenen. Kapitein Glenn Neven houdt er trouwens van om nu op de rechtsacht­er te staan. In de terugronde draait het om wedstrijde­n leren winnen. We moeten stoppen met doelpunten weggeven. Ik verlies mijn haren, maar grijs zijn ze nog niet aan het worden.” (lacht)

Over de terugronde

Groen-wit beëindigde de heenronde op een zesde plaats met 21 punten, vijf punten achter de tweede plaats van Seraing, maar tot een krasse uitspraak valt de onervaren Brit niet te verleiden. “Goed geprobeerd wel”, lacht de Lommel-coach vanuit zijn keuken tijdens ons videogespr­ek. “Het zou zeker een doel kunnen zijn, maar als jonge coach ga ik me daar niet aan laten vangen om me vast te pinnen op een eindklasse­ring. Het klassement is een bijproduct. Het draait elke week om proberen te winnen. Ik ben niet gek om al te ver vooruit te kijken. Toen ik hier in Lommel aankwam, had ik ook geen enkele verwachtin­g. Alles was nieuw en onbekend terrein: de spelers, de reeks, de club, de staf, … dus ik ben tevreden met wat we tot nu toe al bereikt hebben”, besluit Liam Manning.

LOMMEL SK

RWDM

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Lommel-coach Liam Manning: “Na de eerste wedstrijd voelde ik me echt kwetsbaar, maar de laatste maanden sta ik al een pak sterker in mijn schoenen.”
FOTO DICK DEMEY Lommel-coach Liam Manning: “Na de eerste wedstrijd voelde ik me echt kwetsbaar, maar de laatste maanden sta ik al een pak sterker in mijn schoenen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium