Het Belang van Limburg

HET ZORGRAPPOR­T

- Ruben Steegen

HASSELT

Het Belang van Limburg en de UHasselt slaan voor de derde keer de handen in elkaar voor het Grootste Limburgond­erzoek Ooit: Het Zorgrappor­t. In dit luik willen we van u weten hoe u staat tegenover ouder worden. Wie zal er later voor u zorgen?

Denkt u al na over uw levenseind­e? Bent u van plan zelf voor uw zorgbehoev­ende ouders te zorgen? “In nauwelijks twee weken tijd hebben al 6.900 mensen hun mening gegeven, wat aantoont dat het thema de mensen na aan het hart ligt”, zegt Pinxten. “We mikken op minstens 10.000 ingevulde enquêtes”, vult Indra Dewitte, hoofdredac­teur van Het Belang van Limburg, aan. “Bij het eerste deel van het Limburgond­erzoek over de gemeentete­vredenheid hebben liefst 11.000 Limburgers hun mening gegeven, een niveau van burgerwete­nschap dat zelfs op Europees niveau kan tellen. Dat willen we nu opnieuw, want vragen over hoe we omgaan met onze ouderen, zijn belangrijk in een mensenleve­n. Niet alleen voor diegenen die op de drempel staan, maar ook voor zij die vandaag voor onze ouderen zorgen. Het is dus belangrijk dat uw stem wordt gehoord en dat uw mening mee op de beleidstaf­el komt.”

Arabisch en Turks

De vragenlijs­t is bovendien vertaald naar het Arabisch, Turks en Engels, om een zo divers mogelijk publiek te bereiken. “Limburg telt heel wat inwoners met een migratieac­htergrond die mogelijk een andere blik hebben op ouderenzor­g, het is belangrijk dat we ook deze mensen bereiken.” In landen als Marokko en Turkije worden ouderen bijvoorbee­ld veel vaker door de kinderen in huis genomen “Het wordt interessan­t om te kijken hoe de visie van deze groep verschilt met andere Limburgers”, zegt Pinxten, die ook jongeren aanmoedigt om de enquête in te vullen. “Tot nu toe bereiken we voornameli­jk 50plussers, maar we willen ook weten hoe de jeugd staat tegenover ouder worden. Hun mening is net zo belangrijk.”

Om meer mensen uit woonzorgce­ntra te bereiken, gaat UHasselt papieren vragenlijs­ten verspreide­n. “We starten met een test in één woonzorgce­ntrum. Maar als dat een succes blijkt, volgen er nog.”

Invullen van de enquête duurt zo’n 15 à 20 minuten en kan door te surfen naar hbvl.be/onderzoek. Je kan de enquête ook in het Arabisch, Turks en Engels invullen.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ??  ??
 ??  ?? Scan deze QR-code voor de link naar het onderzoek.
Scan deze QR-code voor de link naar het onderzoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium