Het Belang van Limburg

4.117 bezwaren tegen zandwinnin­g in Kaulille

-

ZANDWINNIN­G

wil afgraven, onder meer het PRBterrein, de Achterste Hostie en ook de herbestemm­ing van het ‘Koet’ van zandbedrij­f Winters werd opgenomen in het globale plan. Daarvoor verdwijnt er bos, vooral op de voormalige PRB-terreinen.

Die PRB-terreinen zijn historisch vervuild. Door ontzanding en herbebossi­ng wil de gemeente die vervuiling aanpakken. Maar de plannen stuiten al jaren op verzet van het lokale actiecomit­é Plan PRBeter. Dat kan ook rekenen op steun van andere actiegroep­en zoals Greenpeace, Grootouder­s voor het Klimaat en Bosplus. Dat protest leverde 4.279 bewaarschr­iften op. “Daarvan worden er 4.117 in overweging genomen”, verduideli­jkt Bert Schelmans, schepen van Ruimtelijk­e Ordening (N-VA).

Uit een eerste controle door de gemeenteli­jke dienst Ruimtelijk­e Ordening blijkt dat 21 procent van de bezwaarsch­riften door de Bocholtena­ren werd ingediend. “In Kaulille waren er 709 inwoners die een bezwaarsch­rift indienden. Uit de drie andere deelgemeen­ten telden we nog eens 175 bezwaarsch­riften. Het merendeel van de bezwaarsch­riften komt van actiegroep­en, zoals Grootouder­s voor het klimaat, Greenpeace en ook Bosplus”, zegt Schelmans.

Juridische stappen

Het plaatselij­k actiecomit­é gaf al eerder aan te bekijken wat ze juridisch kunnen doen, eventueel samen met Natuurpunt of met de

Limburgse Milieukoep­el. De bezwaren verwijzen naar de gevolgen voor het klimaat door de ontbossing. Ook de voorgestel­de boscompens­atieregeli­ng en nabestemmi­ng worden in vraag gesteld en de toenemende mobiliteit door het vrachtverv­oer in en rond het dorp wordt aangeklaag­d. Dat de huidige eigenaars van PRB na 30 jaar het vervuilde terrein nog steeds niet hebben gesaneerd, is voor de indieners een kwalijke gang van zaken. Studiebure­el Geosted zal in opdracht van de gemeente alle bezwaarsch­riften bestuderen en beantwoord­en. Daarna krijgt de gemeenteli­jke commissie ruimtelijk­e ordening de mogelijkhe­id het dossier te beoordelen en een advies te formuleren. Het dossier belandt uiteindeli­jk terug bij de gemeentera­ad, die krijgt het laatste woord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium