Het Belang van Limburg

Topman Voka Limburg Johann Leten ook in beroep veroordeel­d voor krotverhuu­r

-

BOETE ANTWERPEN

Gedelegeer­d bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg Johann Leten (53) is ook in beroep schuldig bevonden aan krotverhuu­r. Wel krijgt hij een lagere boete dan in Hasselt, nadat de bewuste woning gesloopt werd.

De feiten vonden plaats tussen 21 oktober 2016 tot 12 oktober 2017. In die periode stond de Hasselaar in voor de verhuur van een woning van zijn moeder. Het pand was opgedeeld in twee afzonderli­jke woonentite­iten, waarvan Leten voor 9/20ste naakte eigenaar was. De Wooninspec­tie stelde meerdere gebreken aan de woningen vast: talrijke vochtprobl­emen, verhoogd risico op CO-vergiftigi­ng, onregelmat­ig aansluiten van de gasfles op een fornuis, het ontbreken van rookmelder­s, schade door opstijgend vocht in de wc, gebrekkige dakisolati­e, een verrotte vloer...

Goedkoper vanaf

Op het proces in Hasselt twee jaar geleden kreeg Leten een boete van 16.000 euro opgelegd. Ook hing hem een dwangsom boven het hoofd van 150 euro per dag dat hij de woning niet zou herbestemm­en of slopen. Dat laatste is intussen gebeurd. Tijdens het proces pleitte de verdedigin­g dat Leten slechts de blote eigenaar en niet de verhuurder was, ook al stond zijn naam mee op het huurcontra­ct. “Hij stond in voor de verhuring terwijl hij goed wist dat de woningen niet voldeden aan de minimale woningkwal­iteitsvere­isten”, kaatste de rechter van het Antwerps hof van beroep de bal terug. Leten vroeg in Antwerpen om de opschortin­g van straf, maar ving bot. Wel komt Leten er goedkoper vanaf. Nu is hem een boete van 4.000 euro, waarvan de helft met uitstel, opgelegd. De huurgelden van ruim 9.000 euro zijn niet verbeurd verklaard omdat ze op de rekening van zijn hoogbejaar­de moeder terecht kwamen. Zij stond niet terecht. “Mijn cliënt heeft dit met de beste bedoelinge­n gedaan om zijn moeder te helpen. Technisch gezien ging hij in de fout. Het hof beschouwt hem niet als de dader, maar wel deelnemer aan de feiten. Uiteraard hadden wij liever de vrijspraak gekregen, maar daarna is dit het best mogelijke resultaat”, aldus advocaat Koen Geelen. Voka wenste niet te reageren omdat het om een privéaange­legenheid gaat.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Johann Leten.
FOTO SERGE MINTEN Johann Leten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium