Het Belang van Limburg

Genkenaar krijgt werkstraf omdat hij minister Demir dreigde te verkrachte­n

- Shauni Deferm

RECHTBANK

GENK

Een 24-jarige man uit Genk moet een werkstraf van 150 uren uitvoeren omdat hij minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) mailde met een verregaand­e bedreigend­e boodschap: “We weten u wonen en we zullen u verkrachte­n.” De man moet ook een schadeverg­oeding van 500 euro betalen.

Op 16 november meldde de kabinetsse­cretaris van Demir aan het parket dat de minister verregaand­e doodsbedre­igingen ontvangen had via het contactfor­mulier op haar website. De anonieme mail werd opgesteld in het Turks met referentie­s in de contactgeg­evens naar de oprichting­sdatum van de Turkse Staat. Na onderzoek van het IP-adres, kwam de federale politie op een adres in Genk terecht. De 24-jarige bewoner bekende meteen dat hij achter de dreigmail zat.

De man dreigde ermee de woning van de minister binnen te vallen en haar te verkrachte­n als Demir ‘niet zou zwijgen’. “Naar aanleiding van dit bericht heeft mevrouw Demir maandenlan­g onder politiebes­cherming gestaan”, zo sprak haar raadsman, Charlotte Verhaeghe.

21ste eeuw

Dit dossier is al het derde waarin Demir een rechtszaak aanspant tegen mannen die haar op brutale wijze bedreigen. “Als politicus moet je tegen veel kunnen, dat is eigen aan de job. Maar op een bepaald punt stopt het. We leven in een Vlaanderen van de 21ste eeuw. Als ik dan als vrouw mijn mond moet houden omdat ze me anders komen verkrachte­n, dat kan er bij mij niet in. Deze verheerlij­king van seksueel geweld mogen we nooit tolereren”, aldus Demir die zelf aanwezig was tijdens de behandelin­g van de zaak begin deze maand.

De man verscheen zonder advocaat voor de rechter. “Mijn vader is heel boos. Hij is niet trots op wat ik gedaan heb”, zo gaf hij beschaamd toe. De twintiger zou het niet eens geweest zijn met de politieke standpunte­n over het afschaffen van de dubbele TurksBelgi­sche nationalit­eit en het terugschro­even van erkenninge­n van moskeeën indien ze niet onafhankel­ijk zijn van hun thuisland, waarover Demir op 13 november een bericht postte op Facebook. “Die dreigmail sturen, was een impulsieve beslissing”, zo zei hij. “Ik was enorm boos en zag toevallig reclame van haar website op Facebook. Het is een domme fout geweest en ik heb zeer veel spijt.”

Schadeverg­oeding

De man werd vrijdagoch­tend veroordeel­d tot een werkstraf van 150 uren en een geldboete van 800 euro. Als hij de werkstraf niet uitvoert, zal hij voor vijftien maanden naar de gevangenis moeten. De twintiger moet de minister een schadeverg­oeding van 500 euro betalen. “De rechtbank geeft met deze bestraffin­g een signaal dat vrouwen dit niet hoeven te aanvaarden. De schadeverg­oeding maak ik graag over aan een organisati­e die strijdt tegen seksueel grensovers­chrijdend gedrag”, reageerde Demir na uitspraak van het vonnis.

 ?? FOTO SHDE ?? Minister Zuhal Demir kwam begin deze maand persoonlij­k naar de rechtbank voor deze zaak.
FOTO SHDE Minister Zuhal Demir kwam begin deze maand persoonlij­k naar de rechtbank voor deze zaak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium