Het Belang van Limburg

HOUTHALENH­ELCHTEREN

- Mireille Maes en Chris Nelis

Alles lijkt erop dat vrijdagoch­tend een wolf een slachtoffe­r heeft gemaakt in een schapenwei­de op het Sonnis. Op de omheining stond nochtans voldoende stroom om de wolf tegen te houden. Specialist­en gaan ervan uit dat er zich ergens een zwakke schakel in de omheining bevond die de wolf heeft gevonden.

Het zwaargewon­de drachtige schaap werd vrijdagoch­tend gevonden door de eigenaar. Het dier was zo toegetakel­d dat het moest worden ingeslapen. Alles wijst erop dat het dier door een wolf is aangevalle­n, maar DNAonderzo­ek moet daar nog uitsluitse­l over geven. Drie andere schapen overleden door stress. Het vreemde aan deze aanval: de omheining waarachter het schaap stond, was wolfproof. Tot nu toe had de herder op deze manier de wolven buiten zijn weide - die pal in het kerngebied van de wolven ligt - gehouden. Momenteel wordt onderzocht hoe de wolf alsnog is binnengera­akt. “Honderd procent wolfproof is die omheining niet geweest”, is de reactie bij Natuur en Bos. “We zijn nu aan het kijken of de wolf door een oneffenhei­d in het terrein toch onder de draad door kon kruipen. Het kan ook zijn dat de draad door vallende takken van de afgelopen dagen ergens is beschadigd. Tot we daar meer duidelijkh­eid over hebben, kunnen we niet meer zeggen.”

10.000 volt

Eigenaar en schaapherd­er Johan Schouteden is verrast door de gebeurteni­s. “We hebben een omheining gezet volgens de richtlijne­n van het Agentschap Natuur en Bos”, zegt Schouteden. “Daar staat 10.000 volt op. Ik kan niet begrijpen hoe het dier daar is door geraakt. Normaal lopen in de weide verschille­nde honden rond. En net die nacht waren ze er niet. Of een wolf dat kan aanvoelen weet ik niet. Wel kan hij aan het geblaf horen met hoeveel ze zijn en zo inschatten of hij kan toeslaan of niet. We hebben de honden op ons domein echter niet gehoord.” De weide ligt tegen het militaire oefenterre­in, het kerngebied van de wolven. “We hebben met defensie een akkoord om bepaalde gebieden door onze schapen te laten begrazen. Nog niet zolang geleden hebben we zo’n tweehonder­d hectare laten omheinen om er schapen in te zetten. Bleek achteraf dat net in dat gebied een wolvenschu­ilplaats lag. Met daarin een van de jonge wolven. Opmerkelij­k is dat er toen niet één schaap is doodgebete­n.”

Lammeren

“Op het militair domein was er tot nu toe geen enkel slachtoffe­r en nu zijn er vier gestorven. En het is nog altijd niet voorbij. De meeste schapen op de weide zijn drachtig. De veearts heeft voorspeld dat door de stress de helft al binnen enkele weken zal werpen en dat is veel te vroeg.”

Het was al een tijdje geleden dat een wolf nog een tam dier aanviel. “De welpen zijn nu groot genoeg om zelf te jagen”, leggen experten uit. “Ze nemen nu ook reeën en everzwijne­n te grazen. Omdat de druk op de ouders afneemt, zijn ze minder geneigd om in verstedeli­jkte omgevingen op zoek te gaan naar schapen.”

 ?? FOTO CN ?? De omheining was volgens de regels van de kunst geïnstalle­erd en toch raakte de wolf erin.
FOTO CN De omheining was volgens de regels van de kunst geïnstalle­erd en toch raakte de wolf erin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium