Het Belang van Limburg

PXL gaat gebouwen verwarmen met KWO-installati­e

-

DUURZAME ENERGIE HASSELT

Hogeschool PXL gaat de nieuwbouw van PXL-MAD en PXL-Digital, gebouw D van PXL-Congres en de nieuwe XIOR-woontoren van warmte en koeling voorzien met een KWO-installati­e. Daarvoor worden bronputten geboord tot 70 meter diepte, vanwaar grondwater wordt opgepompt.

“Er komt een KWO-installati­e, die bestaat uit vijf bronparen of tien boorputten, om de betreffend­e gebouwen met elkaar te verbinden”, zegt Andy Trescinski van PXL Dienst Gebouwen & Techniek. “Een systeem van koude- en warmte-opslag (KWO) is een duurzame energievor­m waarbij gebruikgem­aakt wordt van warmte of koude in de ondergrond. Een KWOinstall­atie is opgebouwd uit een leidingste­lsel waarbij één of meerdere bronputten worden geboord en waarbij de warmte of de koude van het opgepompte grondwater wordt gebruikt om de aangeslote­n gebouwen te verwarmen in de winter of te koelen in de zomer.”

1,5 miljoen euro

“De installati­e kost bijna anderhalf miljoen euro waarvan de

Vlaamse regering ruim een derde bijdraagt, XIOR-Hasselt een vijfde en wij als PXL de rest”, zegt algemeen directeur Ben Lambrechts. “We verwachten een jaarlijkse energiebes­paring van 11.150 euro. Maar we doen dit project vooral vanuit een ecologisch­e visie en hiermee realiseren we een grote daling van onze CO2-uitstoot waarmee we een grote bijdrage leveren aan de Limburgse klimaatdoe­lstellinge­n. We sluiten ook onze recentste gebouwen hierop aan.” De overige gebouwen worden niet aangeslote­n omdat ze te oud en dus te slecht geïsoleerd zijn en omdat de KWO-capaciteit onvoldoend­e is voor meer dan drie gebouwen. “We bekijken voor onze andere gebouwen alleszins wat we op dit vlak kunnen doen.”

8 FOUTEN / HBVLPLUS / 19

 ?? DJ
FOTO ?? Er worden bronputten geboord tot 70 meter diepte, vanwaar grondwater wordt opgepompt.
DJ FOTO Er worden bronputten geboord tot 70 meter diepte, vanwaar grondwater wordt opgepompt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium