Het Belang van Limburg

Gratis Bokrijkabo­nnement voor Limburgse gezinnen in armoede

“Omdat Bokrijk een plek wil zijn waar iedereen zich kan thuis voelen”,

-

TOERISME

Bokrijk biedt in samenwerki­ng met de ziekenfond­sen CM, LMPlus, het Vlaams en Neutraal Ziekenfond­s, Partena en het Neutraal Ziekenfond­s een gratis Bokrijkabo­nnement aan voor Limburgse gezinnen in armoede. Een nieuw gezins- of grootouder­abonnement voor 2021 kost in principe 95 euro.

“Deze actie geldt specifiek voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetko­ming van het ziekenfond­s omdat hun inkomen te laag is. Als neutrale instantie beschikt het ziekenfond­s over de contactgeg­evens van de rechthebbe­nden. Het gaat zowel om grote gezinnen als om éénouderge­zinnen, zo’n 3.200 in totaal. De meeste mutualitei­ten zijn ingegaan op onze vraag en we zijn hen hiervoor erg erkentelij­k”, verduideli­jkt Igor Philtjens (Open Vld), gedeputeer­de en voorzitter van Bokrijk.

De socialisti­sche mutualitei­t De Voorzorg Limburg werkt voorlopig niet mee aan de actie. “We bekijken dit nog intern”, klinkt het in een reactie.

Inclusief

Bokrijk hoopt in de eerste plaats dat heel wat kinderen in armoede de kans krijgen om te komen genieten van het park of van de voordelen die het abonnement bij andere toeristisc­he partners biedt. “Bokrijk wil een plek zijn waar iedereen op een gelijkwaar­dige manier kan genieten van de natuur, de speelmogel­ijkheden, het erfgoed en allerhande activiteit­en. Dit is van maatschapp­elijk belang. Daarom hebben we ook het Kinderarmo­edefonds van de Koning Boudewijns­tichting betrokken. Samen met hen hebben we nagedacht over hoe we deze doelgroep het best kunnen bereiken”, aldus Philtjens.

Het abonnement dat de rechthebbe­nden zullen ontvangen is identiek aan het abonnement dat Bokrijk aan gezinnen of bedrijven verkoopt. “Wie in armoede leeft, wil namelijk niet anders zijn dan andere gezinnen. Ze willen zijn en bekeken worden zoals ieder ander gezin”, zegt Noël Slangen, voorzitter van het Kinderarmo­edefonds. “We mogen de armoedesch­aamte niet voeden, integendee­l we moeten ze bestrijden. Daarom is het ook goed dat er wordt samengewer­kt met de mutualitei­ten. Zij bereiken gezinnen die anders onder de radar blijven, bovendien geeft de link met het ziekenfond­s vertrouwen aan de kwetsbare gezinnen.” Kinderen in een armoedesit­uatie hebben vaak te lijden onder het isolement dat armoede veroorzaak­t. “Wat wij nu allemaal tijdens corona voelen, daar groeien zij in op. Daarom is het goed dat Bokrijk hiermee de drempel verlaagt en bezoek stimuleert. Het is daarbij een extra voordeel dat Bokrijk goed bereikbaar is met het openbaar vervoer”, besluit Slangen.

Wie in aanmerking komt, ontvangt in de loop van januari een persoonlij­ke brief met de nodige informatie in de bus.

 ?? FOTO BOKRIJK ?? “Het is goed dat Bokrijk via dit gratis abonnement de drempel verlaagt voor kinderen in armoede en bezoek stimuleert”, stelt Noël Slangen van het Kinderarmo­edefonds.
FOTO BOKRIJK “Het is goed dat Bokrijk via dit gratis abonnement de drempel verlaagt voor kinderen in armoede en bezoek stimuleert”, stelt Noël Slangen van het Kinderarmo­edefonds.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium