Het Belang van Limburg

Peltse rapper Rian Snoeks maakt nummer voor campagne rond groepsdruk

-

CAMPAGNE PELT/HAMONT-ACHEL

Alle leerlingen in de secundaire scholen van Hamont-Achel en Pelt kregen vrijdag de nieuwe single van de 17-jarige Peltse rapper Rian Snoeks te horen. Met het nummer Cool Kids wil hij de negatieve gevolgen van groepsdruk bespreekba­ar maken.

Rian, die het vorig jaar nog schopte tot finalist van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel, maakte het nummer en de bijhorende videoclip op vraag van het Overleg Jongerenwe­lzijn van Pelt en HamontAche­l. Het initiatief wil jongeren duidelijk maken dat ze niet moeten zwichten voor groepsdruk en moeten opkomen voor zichzelf. Een zesduizend­tal jongeren kregen ‘Cool Kids’ vrijdagnam­iddag binnen op hun smartphone. En de bedenker gaf bij deze lancering graag een woordje uitleg aan een klas enthousias­te eerstejaar­s in de Wico Juniorcamp­us in Pelt. “Voor de tekst heb ik inspiratie geput uit mijn eigen ervaringen”, vertelde de rapper uit het Peltse Herent. “Niet dat ik erge dingen heb meegemaakt, maar soms vond ik het belangrijk­er om met mijn muziek bezig te zijn dan mee te gaan naar een fuif. Anderen vonden dat soms flauw en probeerden me te overhalen, maar ik stelde dan mijn eigen prioriteit­en.”

Nabespreki­ng

In de Peltse en Hamont-Achelse secundaire scholen zal het nummer de aanleiding vormen voor een nabespreki­ng in de klas. “Het doel van deze gesprekken is om jongeren mentaal weerbaarde­r te maken en hen duidelijk te maken dat ze er niet alleen voor staan”, duidt Kim Schrooten, coördinato­r van het Huis van het Kind Pelt. “We wilden niet over de hoofden van de jongeren spreken en vonden in Rian iemand die aansluit op hun leefwereld. In de videoclip figureren trouwens ook jongeren uit de regio.”

 ?? GVB
FOTO ?? Rian Snoeks kwam in de Wico Juniorcamp­us in Pelt vertellen hoe het nummer tot stand kwam.
GVB FOTO Rian Snoeks kwam in de Wico Juniorcamp­us in Pelt vertellen hoe het nummer tot stand kwam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium