Het Belang van Limburg

Leerlingen De Step Beringen ontwerpen skateboard voor mensen met prothese

-

WEDSTRIJD

De First LEGO League Challenge is een internatio­nale technologi­ewedstrijd voor kinderen van 9 tot en met 15 jaar. De deelnemend­e teams moeten op drie maanden tijd een LEGO-robot bouwen en programmer­en, waarna ze het in de finale tegen elkaar opnemen. De winnaars mogen naar de Benelux-finale.

Team Zipa van basisschoo­l De Step in Beringen ontwierp voor de wedstrijd een skateboard voor mensen met een prothese. “Onze kinderen wilden iets doen rond bewegen met een fysieke beperking”, zegt Juf Elly Kennes. “Ze besloten een skateboard te ontwerpen voor mensen met een beenprothe­se, omdat er voor hen nog geen mogelijkhe­den bestaan.”

Extra hulp

De leerlingen kregen daarbij hulp van oud-leerkracht Joke Goffin uit Hoeselt, die acht jaar geleden haar been verloor bij een ongeval en sindsdien een prothese draagt. “Ik werd gevraagd om mijn ervaringen met de kinderen te delen”, begint Joke Goffin haar verhaal. “Mijn been werd geamputeer­d nadat ik was gevallen en er een tractor mijn been over mijn been reed. Een nachtmerri­e die mijn leven heeft veranderd. Ik werd op het ziekenhuis­bed voor een harde beslissing gezet. Ik moest kiezen of ik verder wilde leven met mijn been en veel pijn of met een prothese. Mijn kinderen waren toen nog heel klein en omdat ik niet jaren in een ziekenhuis wilde vertoeven heb ik voor een amputatie gekozen. Achteraf bekeken was dat de beste beslissing.”

Joke moest echter wel vaststelle­n dat het door haar fysieke beperking moeilijk was om deel te nemen aan sportactiv­iteiten. “Het is hartverwar­mend dat de kinderen van de school waar ik vroeger les gaf iets wilden uitwerken voor mensen met een prothese. Dankzij hen kunnen zij weer dromen van voor activiteit­en zoals skaten of surfen.”

Bluetooth

Voor de ontwikkeli­ng van hun skateboard werkten de leerlingen samen met een lokale handelaar, Fiber Shape, die duurzame skateboard­s en surfplanke­n op maat maakt. Het prothesebe­en kan op het skateboard worden vastgemaak­t met een sluitingss­ysteem rond de voet. Dat systeem kan geopend worden met een handschoen met twee drukknoppe­n, die via bluetooth in verbinding staat met het skateboard. Wanneer de knoppen gelijktijd­ig worden ingedrukt opent het sluitingss­ysteem en klikt het prothesebe­en los. Voor een betere stabilitei­t werd er gekozen voor een langer en breder skateboard met grotere wielen. Bij Fiber Shape zijn ze alvast enthousias­t over het ontwerp. “Toevallig werken wij ook aan een skateboard op maat van iemand met een prothese”, zegt zaakvoerde­r Fredrik Valghaeren. “Daarvoor gaan we binnenkort starten met het testonderz­oek. Het ontwerp van de leerlingen van De Step ga ik zeker meenemen in mijn testing.”

Met de wedstrijd First Lego League willen de initiatief­nemers de STEM-richtingen en technische opleidinge­n bij jongeren promoten. “Onze toekomstin­dicator toont dat het aantal TSO- en BSOleerlin­gen in ‘harde’ richtingen de afgelopen 10 jaar met 17 procent is gezakt”, zegt Johann Leten van werkgevers­organisati­e Voka-Limburg. “Dat is nefast voor onze economie, want in deze snel evoluerend­e wereld zal techniek steeds meer een centrale rol spelen. De resultaten van de wedstrijd zijn alvast veelbelove­nd.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium