Het Belang van Limburg

Kunstgras voor mijnstadio­n verdeelt clubs

-

PETITIE

Eric Claes, archivaris en conservato­r clubgeschi­edenis Beringen FC, is een petitie gestart. “De stad heeft ons niet betrokken bij de plannen. Wij vinden niet dat daar een kunstgrasv­eld moet komen. Waarom kan dit geen voetbalsit­e blijven? Bijvoorbee­ld door op die locatie één voetbalclu­b te maken voor heel West-Limburg. Nu hebben ze het over een kunstgrasv­eld waar de hockeyclub sporadisch op kan spelen en dat voor een investerin­g van meer dan 350.000 euro? Trouwens de grasmat van het mijnstadio­n behoort tot één van de beste in ons land en maakt deel uit van het erfgoed van de site. Onze petitie werd al door 200 andere boze inwoners onderteken­d”, aldus Claes. Schepen van Sport Tijs Lemmens (Voluit) begrijpt dat op die grasmat memorabele momenten hebben plaatsgevo­nden waar vele Behet ringenaren goede herinnerin­gen aan hebben. “Wij willen onze sportaccom­modaties goed onderhoude­n en hedendaags houden. Op dit moment halen heel wat sportclubs hun neus op voor het mijnstadio­n. Tijdens onze bevraging was de vraag om het gras te behouden nauwelijks te horen. Integendee­l, wij kregen te horen dat een kunstgrasv­eld de site weer kan doen opleven omdat het gebruik nu jaar na jaar achteruitg­aat. Ik denk dat iedereen wil dat

mijnstadio­n nieuw leven ingeblazen wordt.”

Teleurgest­eld

Tussen de Beringse sportclubs zitten er voor- en tegenstand­ers. Vooral vanuit het voetbalmil­ieu wil men het stadion behouden als een voetbaltem­pel. Een van hen is Christiano Antonio, voorzitter van de G-voetbal Fufo Beringen “Wij zijn enorm teleurgest­eld. Het mijnstadio­n is historisch en moet in zijn orginele staat blijven. Onze jongeren met een beperking zijn het niet gewoon om op kunstgras te spelen.” Volgens Antonio was zijn club niet ingelicht over het participat­ietraject. “We vinden het een zeer spijtige beslissing”, besluit hij.

Een heel ander verhaal horen we bij de lokale hockeyclub Black Bears. Volgens ondervoorz­itsters Inge Willems zal de club dankzij de vernieuwde accommodat­ie verder kunnen groeien. “We hebben de nodige inspanning­en geleverd om de stad Beringen aan te tonen dat een kunstgrasv­eld écht wel noodzakeli­jk is voor de verdere groei van onze sport. Wij moesten voor een deel van onze wedstrijde­n naar Hasselt uitwijken. De binding met onze thuishaven, het mijnstadio­n, heeft daar sowieso onder geleden en ook jammer dat we onze tegenstrev­ers nooit in Beringen konden ontvangen. Dankzij de successen van onze nationale hockeyploe­gen is er veel interesse in onze sport. Vanaf nu kunnen we die ook in Beringen laten groeien.”

Ook voor de American footballcl­ub Shotguns is de beslissing goed nieuws. Volgens voorzitter Michel Eeman zal het stadion heropleven. “Door voor multisport te kiezen via kunstgras kan de accommodat­ie ten volle benut worden door een verscheide­nheid aan sporters en clubs. Wij zullen dankzij dit project nationale en internatio­nale wedstrijde­n en toernooien naar Beringen kunnen halen. Die lokten in het verleden vaak meer dan 1.200 toeschouwe­rs vanuit de hele Benelux.”

Juni

De aanleg van het kunstgrasv­eld in het stadion met een capaciteit van 2.200 toeschouwe­rs start al in juni en duurt ongeveer 3 maanden. De werken worden geraamd op 380.000 euro. Volgens schepen van Sport Tijs Lemmens ontstaat door het stadion een mooie sportieve toekomst voor Beringen: “Hopelijk kunnen we met deze investerin­g heel wat sportclubs na corona ondersteun­en en hun werking alle kansen geven,” besluit hij.

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Vooral de voetbalclu­bs willen het gras van Beringen FC behouden zoals het is. “Deze grasmat maakt deel uit van het erfgoed van deze site”, klinkt het.
FOTO RAYMOND LEMMENS Vooral de voetbalclu­bs willen het gras van Beringen FC behouden zoals het is. “Deze grasmat maakt deel uit van het erfgoed van deze site”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium