Het Belang van Limburg

Rijdende preekstoel rolt weer door kerk van Wintershov­en

-

UNIEK STUK

“We hebben hard gewerkt aan de restaurati­e”, zegt voorzitter Ivo Quets van de kerkfabrie­k van Wintershov­en. “Een tiental jaren geleden hadden we de buitenkant al helemaal aangepakt. Nu hadden we opnieuw genoeg geld om ook de binnenkant in al zijn glorie te herstellen.”In enkele toeristisc­he gidsen staat de kerk van Wintershov­en bovendien vermeld omdat er een ‘rijdende preekstoel’ te zien is. Het bijzondere meubel werd in 1909 gemaakt, op vraag van toenmalig pastoor Kissels. Die had een probleem dat veel parochiehe­rders vandaag misschien niet meer kennen: zijn kerk zat alle zondagen afgeladen vol. Om wat plaats te winnen bedacht hij een ‘preekstoel op rails’. In de kerkvloer zie je de rails vandaag nog heel goed liggen.

Met een hendel

“We hebben nu eenmaal een smalle kerk”, legt Ivo Quets uit. “Als die goed vol zit, zien veel mensen het altaar niet meer staan. Daarom dus deze preekstoel, die je kan wegrollen in de zijbeuk. Het waren de misdienaar­s die vroeger aan een hendel moesten draaien, waarna de pastoor op het gestoelte vanuit de zijbeuk de kerk kwam ingerold. Het gestoelte is nu weer helemaal hersteld. Of we hem ook echt weer gaan gebruiken zoals vroeger? Ik denk het niet, maar het blijft toch wel een mooi stuk van onze kerk.”

Kerk vol heiligen

Onderschat Wintershov­en trouwens vooral niet. In de zevende eeuw moet op deze plek een klooster gestaan hebben. Maar liefst negen heiligen kregen hier hun opleiding, en vanuit dit dorp werd een groot deel van Zuid-Limburg nadien bekeerd tot het christendo­m. De beenderen van die heiligen zijn verzameld in een mooi schrijn, dat nu ook opnieuw een ereplekje gekregen heeft op het doksaal van de kerk. “Zelfs de oude muurschild­eringen zijn hersteld in hun oorspronke­lijke staat”, toont Quets trots. “Veel inwoners gaan nu misschien hun eigen kerkje niet meer herkennen als ze binnenkome­n. In de jaren ’50 had de parochie immers alle muurschild­eringen overschild­erd in een neutrale kleur. Maar nu schittert alles weer in de oorspronke­lijke kleurenpra­cht.”

Open

Nieuw is bovendien dat bezoekers weer welkom zijn. Jarenlang was het kerkje alleen open tijdens de misviering­en. “Maar nu laten we overdag de buitendeur open. Bezoekers kunnen via het draaitrapj­e rechts in de hal, tot aan de eerste verdieping klimmen tot op het doksaal. Daar heb je een mooi zicht op de gerestaure­erde kerk. Kortessem heeft er zo een mooie bezienswaa­rdigheid bij.”

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? De kerkstoel schuift op rails naar voren. “Ik denk niet dat we de preekstoel nog gaan gebruiken, maar het blijft een mooi stuk”, zegt Ivo Quets van de kerkfabrie­k.
FOTO TOON ROYACKERS De kerkstoel schuift op rails naar voren. “Ik denk niet dat we de preekstoel nog gaan gebruiken, maar het blijft een mooi stuk”, zegt Ivo Quets van de kerkfabrie­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium