Het Belang van Limburg

Zangkoor Grote-Spouwen viert jubileum met boek

- Johnny Geurts

50 JAAR BILZEN Zangkoor Sint-Cecilia uit Grote-Spouwen blies in 2020 50 kaarsjes uit, maar een groot feest zat er door corona niet in. Koorlid Piet Loyens bracht daarom een boek uit vol foto’s en anekdotes over dit koor.

Als lid van het eerste uur was Piet de aangewezen persoon om dit verzamelwe­rk samen te stellen. “We wisten een affiche op te diepen van een Grand Festival dat in 1876 plaatsvond in Lanaken en daarop prijkte ook de naam van de ‘Société Chorale Ste-Cécile de GrandSpauw­en’.

Het is dus goed mogelijk dat het koor al in 1870 werd opgericht, 150 jaar geleden. Maar omdat meer info daaromtren­t ontbreekt, hebben we het toch maar gehouden op 1970.”

Israël

Toen groeide uit het Gregoriaan­s mannenkoor het Gemengd Koor Sint-Cecilia. Het zangkoor uit Grote-spouwen verzamelde talrijke affiches, foto’s, cijfers en verhalen die het kleurrijke boek vormgeven. “Ons zangkoor, ook wel ‘Sylia’ genoemd, is dan ook altijd zeer actief geweest. In de afgelopen vijf decennia hebben we circa 2.000 kerkdienst­en opgeluiste­rd en een honderdtal concerten ingericht of mee verzorgd in Spouwen of elders. In de kroniek staan lijsten van optredens, concerten en de meest memorabele momenten”, aldus de auteur. Het zangkoor ging ook vaak de landsgrenz­en over voor concerten. “Een onvergetel­ijke concertrei­s was die naar Israël in 1978 of onze avontuurli­jke deelname aan een festival in

Spaans Catalonië in het midden van de jaren ‘80 en een misviering die we opluisterd­en in hartje Parijs. Maar nog belangrijk­er zijn de sociale aspecten van het koorleven en de rol die we speelden in de dorpsgemee­nschap. Het boek is zo niet alleen een geschieden­is van het koor, maar ook een stukje persoonlij­ke herinnerin­gen voor vele Spouwenaar­s want we blikken terug op evenemente­n die spelen in het collectief dorpsgeheu­gen”, lacht Piet. Uiteraard kijken de 27 huidige koorleden reikhalzen­d uit naar het uitgesteld­e jubileumco­ncert. “Hopelijk lukt het dit jaar wel en kunnen we weer snel de kerkelijke plechtighe­den opluistere­n.”

→ Bestellen kan via 0478/44.18.68

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Piet Loyens was als lid van het eerste uur de geknipte man om dit naslagwerk te schrijven.
FOTO JOHNNY GEURTS Piet Loyens was als lid van het eerste uur de geknipte man om dit naslagwerk te schrijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium