Het Belang van Limburg

534 geneesmidd­elen niet meer gemaakt, Bart moet zelf voorraad aanleggen

- CORONA-UITBRAAK SINT-TRUIDEN/HASSELT Koen Snoekx

Kleuter- en basis- school Schuttersh­of in Sint-Truiden, waar liefst 54 besmetting­en zijn vastgestel­d, is met zekerheid getroffen door de Britse variant. Dat heeft labo-onderzoek bevestigd. In totaal legden in drie getroffen Truiense scholen al zeker 66 leerlingen en leerkracht­en een positieve test af.

Begin deze week gingen in Sint-Truiden de eerste alarmbelle­n af. Enkele leerlingen en leerkracht­en van kleuter- en basisschoo­l Schuttersh­of in Sint-Truiden lieten zich testen nadat ze symptomen van Covid-19 vertoonden. Die stalen, een tiental, kwamen terecht in het commerciël­e medische labo LKO-LMC in Sint-Truiden. Uit eerste onderzoek van deze stalen bleek al dat een bepaald gen ontbrak (de zogenaamde S-dropout, red.), wat wijst op een hoge virale lading en dus mogelijk op de Britse variant. Om zeker te zijn, werd een aantal van die stalen doorgestuu­rd naar het laboratori­um voor Moleculair­e Diagnostie­k van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “Uit die verdachte stalen van het LKO-labo die suggestief waren voor de Britse variant hebben we er lukraak drie uitgekozen voor verder onderzoek”, zegt Brigitte Maes, klinisch bioloog van het labo in Jessa. “Dankzij de techniek van sequencing kunnen we nu met zekerheid zeggen dat het voor die drie stalen gaat om de Britse variant.”

Snelheid

Afgelopen woensdag werden dan in totaal 280 leerlingen en 25 personeels­leden van Schuttersh­of getest. De stalen werden doorgestuu­rd naar het klinisch labo van het Sint-Trudo Ziekenhuis en uit onderzoek daar bleek dat er binnen de school sprake was van in totaal liefst 54 besmetting­en. “Uit die nieuwe besmette stalen hebben we er opnieuw lukraak enkele genomen om ze te controlere­n op de Britse variant”, zegt Brigitte Maes. “Die resultaten hebben we nog niet. Maar gezien het bij de eerste stalen uit Schuttersh­of met zekerheid om de Britse variant gaat en omdat er zoveel besmetting­en zijn in de school, kunnen we wel stellen dat het merendeel en mogelijke alle besmette leerlingen van Schuttersh­of getroffen zijn door de Britse variant.” Opmerkelij­k is de snelheid waarmee het labo voor Moleculair­e Diagnostie­k in Jessa werkt. Universita­ire labo’s doen er tot tien dagen over om te achterhale­n of stalen de Britse variant bevatten, terwijl het labo van Jessa hier op amper drie dagen in slaagt. “We gebruiken de techniek van sequencing normaal voor de complexe DNA-analyse bij kankerpati­ënten, maar de techniek werkt ook uitstekend en snel om de Britse variant te achterhale­n”, aldus Brigitte Maes.

Traantjes

Donderdag werd ook een driehonder­dtal leerlingen en personeels­leden van kleuter- en basisschoo­l Momentum en Leefschool De Villa in Sint-Truiden

“Alle Truiense secundaire scholen van het GO! gaan vanaf maandag 25 januari over tot afstandson­derwijs”

Veerle Heeren

Burgemeest­er Sint-Truiden

getest. Uit de resultaten van die stalen bleek vrijdag dat er in beide scholen 12 mensen besmet zijn. Het gaat om 2 kleuters en 10 leerlingen. “De testen gaven aan dat er een hoge virale lading aanwezig is waardoor de kans bestaat dat het ook hier zou kunnen gaan om de Britse coronavari­ant, maar honderd procent zekerheid is hier nog niet over”, zegt burgemeest­er van Sint-Truiden Veerle Heeren (CD&V). Vrijdag werd er in de Trudo Sporthal opnieuw aan de lopende band getest, wat zelfs tot wachtrijen op de parking van de sporthal leidde. Ook kinderen jonger dan 6 jaar van de al geteste kleuter- en basisschol­en Schuttersh­of en Momentum in SintTruide­n konden gisteren een test ondergaan. Dat leidde bij de kleutertje­s hier en daar tot angstige gezichtjes en traantjes.

Opvang

Het ingestelde verbod op buitenscho­olse activiteit­en voor kinderen veroorzaak­t voor sommige ouders ongemak. “Omdat het voor hen moeilijk is om zich hierop te organisere­n, wil de stad Sint-Truiden samen met de school opvang voorzien in de scholen die open zijn. Op die manier blijven de kinderen in hun schoolbubb­el en kunnen ouders toch beroep doen op kinderopva­ng”, zegt Heeren. “Daarnaast zullen alle secundaire scholen van GO! in Sint-Truiden vanaf maandag 25 januari 2021 overgaan tot afstandson­derwijs. Dit is nodig omdat heel wat leerlingen en personeels­leden in quarantain­e zitten.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX ?? Vrijdag werden er in de Trudo Sporthal opnieuw heel wat testen afgenomen, ook bij kleuters. Dat leidde hier en daar tot angstige gezichtjes en soms wat traantjes.
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX Vrijdag werden er in de Trudo Sporthal opnieuw heel wat testen afgenomen, ook bij kleuters. Dat leidde hier en daar tot angstige gezichtjes en soms wat traantjes.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium